17 barn från Norra Järva Scoutkår släckte en markbrand som brutit ut norr om Husbygård på tisdagskvällen. Foto: Norra Järva ScoutkårVisa alla (2)
Visa alla (2)

Barnscouter släckte markbrand i Husby

Uppdaterad
Publicerad

När Norra Järvas scoutkår hade möte som vanligt under tisdagskvällen norr om Husby gård, blev det mer äventyrligt än vanligt. Scouterna i åldern 7-9 år upptäckte en markbrand som de sedan rådigt hjälpte till med att släcka.

Under tisdagen var det ett hundratal markbränder i Stockholms län, och Spårarna från Norra Järvas scoutkår hamnade nästan mitt i en av dem. På tisdagskvällen hade scouterna som är mellan sju och  nio år gamla som vanligt ett möte i närheten av sin stuga norr om Husby gård. Barnen var ute och hade aktiviteter i skogen när de upptäckte branden.

– Vi kunde lika gärna ha hamnat mitt i branden, det var ett extremt snabbt förlopp. Det gällde att släcka så fort som möjligt eftersom brandkåren hade fullt upp, säger Carina Bergkvist, scoutledare som var på plats.

17 barn och 20 hinkar

De larmade brandkåren men började genast själva släcka elden, 17 barn, ledare och några föräldrar med hjälp av tre brandsläckare och 20 plasthinkar. Barnen sprang med vatten i hinkarna fram och tillbaka till de vuxna som släckte.

– De skötte sig jättebra! Två av 17 barn var lite ledsna och trodde de skulle brinna upp, men de andra sprang fullt fokuserade med hinkar. De var riktiga små hjältar, säger Carina Bergkvist.

Eftersom branden var så nära deras scoutstuga kunde de också använda brandsläckarna de hade i stugan, något som innebar stor skillnad enligt Carina Bergkvist.

– Men nu vi måste köpa nya, vi ska ha möte ikväll igen och vi får inte ha möte i stugan utan brandsläckare på plats.

Får beröm av räddningstjänsten

Det tog 25 minuter efter att branden upptäcktes innan räddningstjänsten kom fram och tog över släckningsarbetet efter barnen. Erik Elvermark, mediakontakt på Storstockholms räddningscentral är positiv till barnens agerande.

– Har man möjlighet att släcka så snabbt som möjligt och utan risk för sin egen säkerhet så är det jättebra. Det är väldigt torrt ute och blåser det så kan branden ta fart väldigt fort.

"Går det att släcka markbränder snabbt utan risk för sin egen säkerhet så är det jättebra", säger Erik Elvermark, Storstockholms räddningscentral. Foto: Norra Järva Scoutkår

Scouterna själva hade inte eldat under kvällen.

– När vi eldar har vi grus under och runtom, vi har en plåt, vattenhinkar och brandfiltar och vi eldar inte när det är brandrisk. När vi eldar är det 100 procent säkert. Barnen klarade det här bra för att vi går igenom vad som kan hända vid bränder, säger Carina Bergkvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

17 barn från Norra Järva Scoutkår släckte en markbrand som brutit ut norr om Husbygård på tisdagskvällen. Foto: Norra Järva Scoutkår
Foto: Norra Järva Scoutkår