– Det har fullkomligt exploderat, säger Marja Lemne, statsvetare, Södertörns högskola. Foto: SVT/TT

Småpartier går starkt framåt: ”Fullkomligt exploderat”

Uppdaterad
Publicerad

I flera kommuner i länet har småpartierna ökat i årets val samtidigt som de stora partierna tappat röster.
– Det är en protest mot att väljarna inte märker någon skillnad och frågor man tycker har försummats, säger Marja Lemne, statsvetare på Södertörns högskola.

I årets val har fler än valet 2014 valt att lägga sin röst i kommunvalet på ett lokalt mindre parti. Sorundanet Nynäshamns kommunparti ökade med upp 3,1 procentenheter. Väsbys bästa gick upp med 5,8, Tullingepartiet med 3,9 procentenheter och Öpartiet ökade med 2,3. Men allra mest ökade Waxholmspartiet som fick 24,9 procent av rösterna kommunalvalet och det är en ökning med 11,1 procentenheter.

– Det är något nytt och jag är förvånad över hur stora en del av de här nya lokala partierna blivit. Det har fullkomligt exploderat och det måste ses som misstro mot de stora etablerade partierna. Nått har hänt och det skulle man behöva forska omkring, säger Marja Lemne, statsvetare på Södertörnshögskola.

En annan anledning till att småpartierna växer kan också vara att Sverigedemokraterna inte har fungerat som ett protestparti på kommunal nivå på samma sätt som på riksnivå, enligt Marja Lemne.

Stora i kommunvalet

Tre andra lokala partier i länet – Lidingöpartiet, Rönningepartiet och Roslagspartiet – har inte haft någon kraftig ökning i årets kommunval men är stora i sina kommuner och får omkring tio procent av rösterna.

– De lokala partierna rör frågor som väljarna tycker försummats. Sen återstår det att se vilket inflytande och vilken förändring de lokala partierna gör i framtiden, säger Marja Lemne.

Historiskt sett, och vid en snabb överblick, har inte de små partierna lyckats sätta några större avtryck, säger Marja Lemne.

– Men jag måste gardera mig där. Det krävs en ordentlig studie för att se om andra partier tagit rättning i några frågor eftersom det ofta är specifika kommunala frågor som drivs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer