Tuula Lehtinen och Joar Berglund utgör ett av dagens mobila provtagningsteam Foto: Stefan Karlsson

Här spårar mobila teamet coronasmittan i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Sedan regeringen beslutat att testning och smittspårning av covid-19 i samhället ska öka har Region Stockholm sjösatt mobila team som aktivt smittspårar på Stockholms äldreboenden. Genom systematisk kartläggning i form av telefonintervjuer, rådgivning och provtagning vill regionen bryta alla möjliga smittkedjor.

Packningen är i full gång för ett av dagens mobila provtagningsteam, Joar Berglund och Tuula Lehtinen, som snart ska åka ut från Region Stockholms lokaler på Torsplan. Det är full mundering som gäller ute på uppdrag: långärmade plastförkläden, munskydd, visir och dubbla handskar. Tuula Lehtinen är egentligen frisör och Joar Berglund ekonomistudent, men efter en snabbutbildning är de nu del av regionens expanderade smittspårningsverksamhet.

– Det här har fått mig att vilja byta spår och börja jobba inom vården, säger Joar Berglund, medan han packar bilen med skyddsutrustningen.

Corona i Stockholm

Antalet uppdrag varierar från dag till dag, men sedan start, den 29 juni, har teamet smittspårat på 24 särskilda boenden i länet, främst genom provtagning av personal.

Skyldighet att informera närkontakter

Smittspårningen hos allmänheten pågår sedan den 16 juli i en konferenslokal som riggats likt en kundservicecentral. Enligt regionens nya riktlinjer har medborgare som testats positivt för covid-19 ett eget ansvar att smittspåra.

– De medborgare som provtar sig via 1177 och är positiva blir uppringda av oss för att de ska få stöd, råd och hjälp med smittspårningen som de har skyldighet att göra, det vill säga informera sina närkontakter, säger Suzana Björnstedt Buhovac, verksamhetsområdeschef för primärvården i Region Stockholm.

”Hade inte varit genomförbart tidigare”

Per Follin, smittskyddsläkare på Smittskydd Stockholm, framhåller att smittspårningen började redan vid de första fallen i Sverige men effektiviserade rutiner gör att smittspårning med hjälp av mobila team nu är möjlig.

– Det hade varit svårt att genomföra sådan smittspårning tidigare på grund av volymen. Det hade inte varit praktiskt genomförbart. I början av den allmänna smittspridningen hade vi inriktningen att skydda de sårbara miljöerna, sjukvården och särskilda boende för äldre, säger Per Follin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet