Foto: Hasse Holmberg / TT

Snabbare bostad med kompiskontrakt

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska unga kunna hyra lägenhet ihop och stå tillsammans på kontraktet. Syftet är att sänka trösklarna på bostadsmarknaden.

Det är Stockholms kommunala bostadsbolag Familjebostäder som nu ska införa så kallade kompiskontrakt.

Lägenheterna, framför allt treor, förmedlas genom en separat bostadskö till unga mellan 18 och 25 år. Kompiskontraktet kommer att upplåtas på max fyra år och kötiden hos Bostadsförmedlingen påverkas inte av att man bor i ett kompiskontrakt.

– Det låter som en jättebra idé. Att flytta ihop med en kompis är ju som att flytta ihop med sin partner. Någon man kan lita på, säger Anastasia Akoulov som just nu bor i ett tillfälligt kontrakt och står i bostadskön.

Det är inte en förutsättning att man känner varandra för att kunna bo tillsammans. Poängen är att flera kan dela på en lägenhet och att få samma trygghet och rättigheter.

– Naturligtvis löser inte det här hela bostadssituationen i Stockholm men det är tänkt som en ny lösning som ska hjälpa unga in på bostadsmarknaden, säger Stockholms bostadsborgarråd Ann-Margarethe Livh (V) som också är ordförande i Familjebostäder.

Den 26 maj kommer Familjebostäders styrelse fatta beslut om att starta förmedlingen på de nya kontrakten. Detta i samarbete med Bostadsförmedlingen. Projektet ska pågå under två år för att sedan utvärderas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer