Foto: TT arkivbild

Snabbast utbyggnad av bredband i skärgårdskommunerna

Publicerad

Länsstyrelsen stöttar utbyggnad av bredband i hela länet – och snabbast går det nu i länets landsbygdskommuner där allt fler ansluts till fiberbredband/snabbt bredband.

De kommuner i länet där man det senaste året byggt ut bredband snabbast är Ekerö, Nykvarn, Värmdö, Norrtälje och Österåker. Dessa kommuner ökade anslutningen med mer än 6 procent jämfört med året innan. Men 180 000 invånare saknar fortfarande snabbt bredband.

95 procent är anslutna

Bland Stockholms läns kommuner har Sundbyberg, Solna, Stockholm, Upplands-Väsby och Tyresö nått det nationella bredbandsmålet på 95 procents anslutning.

– Företagen har de senaste åren i tuff konkurrens erbjudit fiber även på landsbygden. Vi ser nu konkreta resultat. Vi ser också resultat från Länsstyrelsens beslut om bredbandsstöd i skärgården, säger Claes Palmgren, regional bredbandskoordinator på Länsstyrelsen.

– Under året fokuserar företagen sina resurser på att ansluta de kunder på landsbygden som tecknat avtal. De långa grävavstånden, många markavtal och tillstånd som krävs gör att arbetet tar längre tid.

Stöttar lokalt engagemang

I en regional handlingsplan har Länsstyrelsen tagit fram prioriteringar som innebär att man bland annat att man ska stötta lokalt engagemang och lokala initiativ.

I hela Sverige så ökar bredbandsanslutningen snabbast i glesbygden från 9,1 procent till 25,3 procent, enligt Post- och telestyrelsens kartläggning 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.