Foto: Frida Claesson, SVT

Snart är pirathamnen borta

Uppdaterad
Publicerad

En lång strid om illegalt förtöjda båtar vid en oljepir vid Årstaviken ser nu ut att vara över. Kronofogden och polis har under måndagen varit på plats för att börja tömma hamnen.

Förtöjningsplatsen har kommit att kallas ”pirathamnen” för dess olagliga karaktär. Under nio år har fler och fler båtar i ganska dåligt skick förtöjts utan tillstånd längs piren på Södermalm, bland annat en stor pråm. Där har varit bränder och enligt polisen har det skett narkotikaförsäljning och varit mycket stöldgods på båtarna, men under måndagen tog det slut.

– Det gick jättebra till slut, jag är nöjd, säger Tommy Fortkord på sjöpolisen, som var på plats för att bistå kronofogden.

Blev det bråk?

– Nej, lite rörigt kanske men inte bråk. Det är naturligtvis frustrerande för de här marginaliserade människorna som blir av med sin hamn. De har svårt att ta till sig det, att det händer på riktigt.

Var inte sjövärdiga

Under måndagen lämnade två större fartyg och en husbåt hamnen, men ingen av båtarna kunde lämna hamnen själva utan fick bogseras bort.

– Nej, de är inte sjövärdiga överhuvudtaget. De fick inte lämna för egen maskin, det var inte lämpligt.

”Mycket stöldgods”

Enligt Tommy Fortkord ligger det dessutom lika mycket skräp på botten som det fanns ovanför ytan som nu ska saneras. Han berättar att hamnen har varit ett jättestort problem i området.

– Varje gång vi har varit där har vi hittat stulna cyklar, stulna båtar och annat lösöre som stulna grillar och gasoltuber.  Det har varit väldigt mycket stöldgods på platsen. Nu var vi i första hand där för att få bort båtarna men det var iögonenfallande mycket stöldgods ombord.

Två mindre båtar ska avhysas under tisdagen, sedan kommer Stockholms stad börja med rivningsarbetet, uppger kronofogden.

– De kommer att magasineras i tre månader, sedan fattar vi beslut om de ska utmätas eller skrotas, säger kronofogde Jacob von Matérn.

Foto: Frida Claesson, SVT

Stockholms stad har velat få bort båtarna och riva piren i många år men en lång tvist om vem som skulle bekosta rivningen har gjort att det dragit ut på tiden. Nu bekostar staden och Region Stockholm rivningen tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.