Foto: Anna Molander / TT

Ansträngd förlossningsvård i länet

Uppdaterad
Publicerad

Trots löften om förbättringar så har fler kvinnor tvingats föda utanför länet hittills i år jämfört med i fjol. Socialdemokraterna riktar nu kritik mot majoriteten i landstinget.

– Allt fler blivande föräldrar tvingas skickas till andra län än Stockholm för att förlösas, säger Dag Larsson (S), oppositionslandstingsråd.

Statistik från Stockholms läns landsting visar att totalt 133 kvinnor hänvisades till andra län för att föda sina barn förra året. Under första halvåret 2017 hänvisades 49 kvinnor till ett annat landsting. I år under samma period, januari–juni, är siffran 59 föderskor. Dessa siffror menar Socialdemokraterna är för höga.

– Stockholm ökar befolkningsmässigt och vi har på tok för lite förlossningsplatser i Stockholm. Allt fler blivande föräldrar skickas därför till andra län för att föda, säger Dag Larsson.

Den borgerliga majoriteten menar att det faktiskt inte skett någon ökning av antalet förlossningar som blivit hänvisade till annat landsting i år, utan att det tvärtom är en minskning.

– De siffror som Socialdemokraterna hänvisar till är missvisande. De tar inte hänsyn till att antalet förlossningar mellan januari och juni i år har ökat. Vi menar att i procent har hänvisningarna till andra landsting under 2018 minskat, säger Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd (KD).

Vill stoppa nedläggningen av förlossningen på gamla Karolinska.

– Eftersom vi har en brist på förlossningsplatser i Stockholm borde vi låta bli att lägga ner förlossningen på gamla Karolinska till exempel. Den borde i stället göras om, till en kombination av mödravård och förlossningsklinik, säger Dag Larsson (s)

– Enheterna planerar för att flytta från gamla Karolinska till nya och den planen är långt framskriden. Att dra tillbaka klockan ser inte jag som möjlighet, säger Ella Bohlin (KD).

Förlossningar hänvisade utanför Stockholms län

• För perioden januari-juni 2018 var antal förlossningar 0,5 procent högre jämfört med samma period 2017.

• Under juni 2018 minskade antal förlossningar med 31 födslar eller 1,2 procent jämfört med samma period 2017.

• Hänvisade förlossningar till andra landsting utanför Stockholms län var 6,2 procent för perioden januari-juni 2018, att jämföra med 7,3 procent för motsvarande period 2017.

(källla: SLL)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.