”Vi får utstå mycket hot”. Hör socialsekreteraren Flippa Berencerutz berätta om situationen. Foto: Alexander Färggren/SVT

Kriminella gäng hotar socialtjänsten – värst i utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Socialarbetare utsätts för våld och hot i allt högre utsträckning, enligt en undersökning från Stockholms stad. Personalen i socialt utsatta områden är värst drabbade. I höstbudgeten föreslås därför fyra extra miljoner som ska öka tryggheten för socialarbetarna.

– I dessa områden finns det en högre utsatthet för hot och våld och det beror bland annat på att en del individer har kopplingar till grov organiserad brottslighet. De accepterar inte alltid de ingripanden som socialtjänsten behöver göra, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholms stad.

Otryggheten leder till att socialsekreterare säger upp sig. I höstbudgeten föreslås därför fyra extra miljoner till att öka tryggheten för socialtjänstens personal.

Hör i videon vad socialarbetarna säger om den nuvarande situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.