Södertälje blir förebild i USA

Uppdaterad
Publicerad

Södertäljes kommunalråd Anders Lago reser till Washington för att berätta hur Södertälje lyckas med det som inte ens hela USA klarar av, att ta emot rekordmånga flyktingar från krigets Irak.

Förra året räknar man med att mer än 1000 asylsökande irakier kom till Södertälje. Det är fler än hela USA och Kanada tog emot – tillsammans. Och Södertälje har dragit till sig uppmärksamhet från medier från hela världen, alltifrån New York Times och The Guardian till Al Jazeera.

För Södertälje har de många flyktingarna från Irak inneburit en utmaning. På fredagen skrev både Anders Lago och moderata oppositionskommunalrådet Marita Lärnestad till regeringen och krävde att Södertälje ska kunna skicka flyktingar till andra kommuner i Sverige som har lediga flyktingplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.