Foto: SVT/TT

Högt och lågt för Stockholm på Solcellstoppen

Stockholm är med och toppar listan när det gäller att ta till vara solens energi under juni månad. Men sett till invånarantalet så ser det betydligt sämre ut än på många andra håll i landet.

På flera håll i Stockholms stad har det installerats solceller på taken, bland annat i det nybyggda norra Djurgårdsstaden men även Husbybadet och Tensta simhall har fått solceller på taket.

När det gäller att ta till vara och omvandla solens strålar till energi, så ligger Stockholms stad i toppen av listan för att vara bland de bästa i landet. Här uppmättes totalt 4.294 kW installerad effekt solceller i juni.

Bäst i landet var Linköping med 4.714 kW installerad effekt solceller i juni.

Långt mer på listan

Men ser man per invånare, så hamnar Stockholms stad betydligt längre ner på listan. Här är den installerade effekten från solceller 4,6 watt per invånare.

Bäst i landet är Ödeshög i Östergötlands län med 72,6 watt installerad effekt solceller per invånare och Vadsten med 67,4 watt.

Det visar siffror från Solcellstoppen som baseras på Energimyndighetens statistik över solcellsanläggningar inom elcertifikatsystemet.

Frivilligt att söka ekonomiskt stöd

Rankingen bygger på elcertifikatsystemet där det är frivilligt för privatpersoner som producerar egen förnybar el i liten skala att söka ekonomiskt stöd.

Eftersom alla solcellsägare inte är registrerade i systemet är den totala solcellseffekten högre än vad rankingen visar.

Fakta: Solcellstoppen 2017

Visa

1. Ödeshög, Östergötlands län, 72,6 W installerad effekt solceller per invånare

2. Vadstena, Östergötlands län, 67,8 W

3. Varberg, Hallands län, 66,6 W

4. Boxholm, Östergötlands län, 64,3 W

5. Katrineholm, Södermanlands län, 52,2 W

När det gäller total effekt toppas listan av Linköping (4.714 kW), följt av Stockholm (4.294 kW) och Varberg (4.105 kW).

Solcellstoppen baseras på siffror från Energimyndigheten över solcellsanläggningar inom elcertifikatsystemet i juni i år. Effekten i elcertifikatsystemet är de mest kompletta siffrorna som finns över installerade solceller i landet. Totalt är dock den installerade solcellseffekten högre då inte alla solcellsägare är registrerade för elcertifikat.

Källa: Fossilfritt Sverige, Power Circle, Svensk Solenergi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer