Foto: TT

Soldat vägrade Prideparad – får rätt

Uppdaterad
Publicerad

Den soldat vid Livgardet som vägrade delta som förare i Stockholm Pride får rätt av Försvarsmaktens personalansvarsnämnd.

Mannen anmäldes för arbetsvägran – men nämnden slår fast att deltagande i paraden är frivilligt.

Inför Stockholm Pride i juli fick en soldat vid Livgardet i uppgift att vara förare i Försvarsmaktens ekipage. Men när han skulle utbildas i att köra lastbil med personer på flaket vägrade han delta i paraden.

Enligt anmälan motiverade soldaten sin vägran med att försvaret inte borde delta ”i sådana här jippon”. När hans befäl sa att deltagandet var obligatoriskt ska han ha svarat han inte ville delta ur en demokratisk synvinkel, och avslutat med att säga: ”sug på den du”.

Läs mer: Vägrade delta i Prideparad – riskerar straff

Soldaten har tidigare sagt till SVT Nyheter Stockholm att han inte har något emot själva Pride-firandet, utan det faktum att han betraktar det som en politisk handling.

Enligt mannens chef på Livgardet var detta ett av flera fall där han har vägrat utföra beordrade uppgifter. Mannen anmäldes därför till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd och chefen föreslog att han skulle straffas med löneavdrag, alternativt en varning.

Paraden är frivillig

Men nu konstaterar alltså personalansvarsnämnden att deltagande i Prideparaden är frivilligt. I sitt beslut skriver nämnden att paraden är en ”sammankomst för opinionsbildning”. En statlig arbetsgivare har enligt regeringsformen inte rätt att tvinga en anställd att delta i en sådan sammankomst och därför kan soldaten inte anses ha arbetsvägrat, enligt nämnden.

Däremot beslutar personalansvarsnämnden att mannen ska straffas med löneavdrag i tio dagar för att han vägrat utföra andra beordrade uppgifter.

”Principiellt viktigt beslut”

När SVT Nyheter Stockholm pratar med soldaten är han ytterst fåordig kring beslutet.

– Jag är inte speciellt förvånad att de väljer att gå på min linje, säger soldaten till SVT Nyheter Stockholm.

Vad innebär beslutet?

– Regeringsformen är tydlig... det är ett principiellt viktigt beslut som visar att de inte kan tvinga mig att utföra uppdrag som inte har med Försvarsmakten att göra, säger han och säger att han inte vill kommentera händelsen mer i media.

JO utreder händelsen

Soldaten har i sin tur anmält Försvarsmakten till Justitieombudsmannen (JO) för att han menar att han tvingats delta i en demonstration med starka politiska förtecken. Frågan är under utredning och JO har begärt att försvaret ska ge sin syn på anmälarens punkter senast den 3 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.