Utan pollinatörer som vildbin skulle det bli brist på blommor och äppelpaj, berättar Kristoffer Ruist. Hör mer i videon. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Sollentuna toppar lista över bivänlighet

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges vildbin och pollinatörer lever under hård press när blommande grönområden bland annat byggs bort. Nu utses Sollentuna till landets bivänligaste kommun.

– Vi har jobbat med att anlägga blomsterängar, tar tillbaka klippta gräsmattor och låter dem blomma, säger Kristoffer Ruist, landskapsvårdare Sollentuna kommun.

I Sverige finns 270 arter av vildbin och en tredjedel av dem är rödlistade. I arbetet med att skydda de viktiga pollinatörerna har Naturskyddsföreningen för andra året i rad kartlagt kommunernas arbete och utsett Sveriges bivänligaste kommun.

Andra kommuner i Stockholms län i toppen av listan är Upplands Väsby, Södertälje, Huddinge och Järfälla.

Varför är pollinatörer och vildbin viktiga? Se mer i videon ovan.

VILDBIN – hur lever de?

• Många vildbin trivs i torra, varma och blomrika marker.

• De trivs i sandiga, grusiga och solexponerade platser.

• Fullvuxna bin livnär sig av nektar, och samlar pollen till sina larver.

• De lever ensamma och bygger bon i marken där de lägger sina ägg.

• Ungefär en tredjedel av de svenska vildbiarterna lever som parasiter. De lägger sina ägg i andra arters bon så att larverna äter upp pollenförrådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.