Åtgärderna i Sollentunas nya naturentréer har planerats och utformats tillsammans med Anders Andrae som själv sitter i rullstol. Foto: Sollentuna kommun/ TT

Nu ska Sollentunas naturreservat vara för alla

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av Sollentuna kommuns mark består av naturreservat och nu ska den sträckan bli mer tillgänglig för personer med funktionsvariationer.

– Den största grejen är informationsdelen, att man gör så tydligt som möjligt vad det är som är tillgängligt, säger Anders Andrae på ”Will ut”.

Med 100 nya åtgärder ska Sollentunas naturreservat bli tillgängligare för alla. Med bidrag från Naturvårdsverket byggs nu Sollentunas fyra naturreservat om för att göra det enklare för personer med funktionsvariationer att ta sig ut i skog och mark.

– Att komma ut i naturen ger väldigt mycket och det är bättre än piller, säger Anders Andrae på ”Will ut” som bland annat ger guidade turer i naturen för personer med funktionsvariationer.

Jämnare stigar

– Att komma ut i naturen ger väldigt mycket, säger Anders Andrae som leder guidade turer i länets natureservat för personer med funktionsvariationer.

I Sollentunas naturreservat ska bland annat stigarna bli jämnare för att underlätta för användare av rullstolar och permobiler att ta sig fram. Vid rastplatserna ska grillplatser och informationstavlor sättas på en höjd som är anpassad till rullstolar. Även sittstockar och bänkar får armstöd för att det ska gå lättare att ta sig upp. Först ut är Järvafältet och i  Törnskogen pågår arbetet med tillgänglighet från Porsvägen upp till Vaxmora torp.

Anders Andrae menar att det saknas tydliga svårighetsgrader på lederna i Sverige. Foto: TT arkivbild

”Det behövs tydligare information på nätet”

Anders Andrae har varit delaktigt i arbetet med att göra Sollentunas naturreservat mer tillgängliga och inventerar även andra reservat i länet. Han anser att Sollentuna ligger i framkant men enligt honom behöver det göras mer.  Enligt Anders Andrae är det många gånger inte den fysiska spärren som är ett hinder för att ta sig ut, utan den psykiska eftersom det inte finns någon tydlig information om hur lederna ser ut.

– Problemet är att det inte finns någon generell svårighetsgrad av lederna. Det behovs tydligare information på nätet som man kan ta till sig hemma, att man gör så tydligt som möjligt vad som är tillgängligt, säger Anders Andrae.

– I Norge, Finland och Tyskland finns det betäckningar på hur lederna ser ut. Här i Sverige behövs det siffror eller färgkoder på lederna.

Sollentunas naturreservat

•Järvalfältet. På Järvafältet finns markerade leder, stigar, rastplatser, raststugor och kaféer. Vid lättillgängliga grillplatser finns ved utlagd så att man kan göra upp eld. Vid Bögs gård finns en visningsgård och vid Väsby gård bedriver Naturskolan verksamhet. Kulturlandskapets vilda växter visas i Floras Trädgård vid Väsby gård.

•Rösjöskogen. I Rösjöskogen finns goda möjligheter till olika aktiviteter i reservatets skogar. I naturreservatet finns flera anordnade grillplatser där kommunen lägger ut ved. I skogarna kan du också plocka bär och svamp.

•Törnskogen. Törnskogen är ett omtyckt strövområde. Från bebyggelsen i Vaxmora och Törnskogen finns ett nät av stigar. Den största stigen går från Vaxmora förbi Vaxmora torp till Törntorp och vidare norrut förbi Grönan. Längs Norrvikens strand går mindre stigar.

•Tegelhagen. Här finns lättillgängligt friluftsliv med skog, kulturlandskap och stränder.

Källa: Sollentuna kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.