Solna backar om bygge vid Råstasjön

Uppdaterad
Publicerad

Efter att tusentals personer skrivit under protestlistor mot bygget av lägenheter vid Råstasjön väljer Solna stad att halvera antalet bostäder i en kommande detaljplan.

Solna stad ville häva strandskyddet för att kunna förverkliga planerna på 1.800 lägenheter vid Råstasjön.

Detaljplanen togs fram efter ett avtal om marken med byggföretaget Peab som slöts redan 2007 i samband med byggplanerna för det som nu är Friends Arena.

Bygge vid Råstasjön

Starka reaktioner

Men ett bygge av höghus vid stranden intill Råstasjön väckte starka reaktioner hos många boende i både Solna och Sundbyberg. Dels för att många använder området runt sjön för rekreation och motion men också för att Råstasjön är känt för sitt unika fågelliv.

Under våren bildades nätverket Rädda Råstasjön som genomfört manifestationer för att väcka uppmärksamhet i frågan. Över 11.000 personer har skrivit på protestlistorna som förra veckan lämnades över till kommunens ansvariga politiker.

Länsstyrelsen säger också nej

Även länsstyrelsen ansåg att det inte fanns någon anledning för Solna att bygga inom strandskyddat område. Länsstyrelsens bakläxa tillsammans med de massiva protesterna har nu fått politikerna att backa.

Kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) säger till tidningen Mitt i att man nu kommer att ta fram ett helt nytt förslag med färre bostäder.

Kompromissen väntas bli 900 bostäder istället för 1.800 och inget hus kommer att byggas inom strandskyddat område.

Det nya förslaget över området kring Råstasjön väntas vara klart i augusti.

Men trots att antalet bostäder väntas halveras i den nya detaljplanen är medlemmarna i nätverket Rädda Råstasjön långtifrån nöjda. De kräver att hela sjöområdet omvandlas till naturreservat och på så vis skyddas från bostadsbyggen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bygge vid Råstasjön

Mer i ämnet