Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ska motverka diskriminering

Solna stad slopar cv:n när man rekryterar

Uppdaterad
Publicerad

Anonym rekrytering, det vill säga att den som söker ett jobb inte avslöjar något om sin person utan bara svarar på frågor om vad han eller hon kan. Det genomförs just nu på försök i Solna stad.

– Det innebär att vi tar bort all information som man får i ett rekryteringssammanhang. När man rekryterar är det oundvikligt att den mänskliga faktorn spelar in. Det kan göra att man bedömer utifrån magkänsla eller förutfattade meningar, säger Marcus Lundqvist.

Kommunen skulle tillsätta en rekryterare inom den egna förvaltningen. Men i stället för att gå tillväga på det vanliga sättet och efterlysa ett personligt brev och en meritförteckning, ett curriculum vitae, testade man något nytt.

Avslöjade bara sina namn

Kandidaterna som sökte fick till att börja med enbart svara skriftligt på en rad frågor för att se om de uppfyllde kraven. De fick även lösa en uppgift som han eller hon som chef förväntades lösa på sitt nya jobb, i båda fallen utan att avslöja mer om sig själva än sina namn.

Men kommunen såg till att inte ta reda på vad den sökande hade gjort tidigare, hur gammal han eller hon var eller vilka fritidsintressen som gällde.

– På sikt tror vi att det här skapar en mer inkluderande arbetsmarknad, som underlättar för de som har det svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, säger Marqus Lundqvist.

Goda resultat

Inom kommunen är man nöjda med resultatet av den cv-lösa rekryteringen, som verkar ha gett en större bredd bland de som sökte.

– Vi rekryterade till exakt samma tjänst för ett halvår sedan. Ser man till den rekryteringen så har vi nu dels dubblat antalet ansökningar vi fick in. Dels fått en mycket större mångfald i ålder, kön och ursprung än vad vi är vana vid, säger Marcus Lundqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer