Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna, berätta om hur de ska få bukt med felparkerade elsparkcyklar. Foto: Jens Larsson/SVT

Solna tar till nya grepp för att få bukt med felparkerade elsparkcyklar

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort kommer ett nytt tillägg i de lokala ordningsföreskrifterna klubbas igenom i Solna stad som innebär att elsparkcykelföretag måste söka tillstånd för uthyrning och parkering av elsparkcyklar. Ett femtiotal uppställningsställen med plats för tolv elsparkscyklar på vardera ställe ska minska kaoset med felparkerade elsparkcyklar.

Slängda elsparkcyklar i rabatter, på trottoarer och på vägar har fått politikerna i Solna att föreslå ett nytt tilliägg till de lokala ordningsföreskrifterna. Frågan tas upp i kommunstyrelsen den 12:e oktober och förväntas klubbas igenom.
–Jag är fascinerad över att människor bara lämnar elsparkscyklar mitt på gatan och sen drar iväg. Det är såklart problematiskt för många Solnabor med de slängda elsparkscyklarna, säger kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M).

Uppställningsplatserna kommer finnas i alla stadsdelar

De utvalda 50 uppställningsplatserna kommer att finnas i olika stadsdelar i Solna. Felparkerade elsparkcyklar på andra allmänna platser i Solna kan forslas bort av staden och återlämnas till elsparkscykelföretaget.

– I dagsläget kommer vi bara samla in elsparkscyklarna och låta företagen hämta ut dem. Vi har inte beslutat än om vi kommer att ta någon sanktionsavgift, säger kommunstyrlsens ordförande Pehr Granfalk (M).

Kartan över tänkta uppställningsplatser

Foto: Solna stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer