10-årige Snäckan Smitt tar pH-värde på olika jordtyper hemma i sitt kök. Foto: Oskar Brusén/SVT

Sommarskola vill engagera unga forskare – på distans

Uppdaterad
Publicerad

Datorn är uppställd på köksbordet, fyra pH-stickor ligger uppradade bredvid pennor och block. Snäckan Smitt, 10 år, är redo för dagens första labbövning – men hon gör allt själv, hemma i köket.

– Det har funkat bra att göra det på distans, det blir inte lika skrikigt, säger Snäckan Smitt, 10 år.

09.00 är det upprop. Elev efter elev visar sin närvaro genom att prata in i mikrofonen på sin dator. På dagens schema står kriminologi, och elevernas första uppgift blir att ta pH-värde på olika jordtyper som finns kring deras hem.

– Vi kommer läsa kriminologi och om rymden under veckan, fast jag vet redan rätt mycket om rymden, säger Snäckan Smitt.

Labborationer över internet

Unga forskare har tillsammans med Astra Zeneca valt att flytta sin sommarskola till distansundervisning på grund av coronapandemin, och all kommunikation sker genom ett chattforum. Eleverna, som i år är 48 till antalet, gör sedan olika gruppuppgifter, och träffar bara varandra genom kameralinsen.

– Att sommarforskarskolan i år är digital har öppnat upp för deltagare från hela landet oavsett bostadsort, vilken ger en helt ny möjlighet för många som inte annars skulle kunna delta, säger Louise Hjalmarsson från Unga forskare.

”Har varit kul”

Snäckan Smitt är bara 10 år, men har redan läst klart årskurs 8. Hon är medlem i Mensa och drömmer om att blir spelutvecklare. För henne har sommarskolan varit viktig när sommaren inte riktigt blev som planerad.

– Jag brukar mest resa bort på sommaren, men så blir det inte nu så då blir det digital sommarskola. Men jag tycker det har varit kul, säger Snäckan Smitt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.