Sophämtarn tvingas tillbaka till jobbet Foto: TT/Privat

Sopstrejken är olovlig – sophämtarna tvingas tillbaka i arbete

Uppdaterad
Publicerad

Sopstrejken som pågått i över en vecka är olovlig. Det slog Arbetsdomstolen fast i dag. Nu tvingas strejkarna gå tillbaka i arbete – men många av dem vägrar.

I Gamla stan på Arbetsdomstolen är det fullt hus, där pågår sedan klockan nio i morse förhandlingar mellan sophämtare, Transportarbetareförbundet och representanter från företaget Reno Norden.

Under fredagen kom domen från Arbetsdomstolen som ger Reno Norden rätt. Sophämtarna tvingas nu tillbaka i arbete.

Sopstrejk i Stockholm

– Beskedet är att stridsåtgärden är otillåten och att vi ska återgå i arbetet. Alla som vabbar eller har sjukanmälts utan något särskilt intyg måste återgå till arbete, säger Kenneth Lindström, sophämtare på Reno Norden.

LÄS MER: Sopstrejkarna ersatta – 37 av 40 sopbilar igång

Samlades för att visa stöd

Under förmiddagen samlades flera sophämtare, bland annat från renhållningsbolaget Liselotte Lööf, utanför Arbetsdomstolen för att visa stöd för sina kollegor.

En av sophämtarna i Gamla stan är Tommy Stenqvist, anställd på Reno Norden, som har jobbat som sophämtare i 32 år. Han är själv inte i strejk då han befinner sig på semester, men står ändå vid kollegornas sida.

”Vi accepterar inte lägre löner”

– Vi kan inte acceptera att ha mer att göra, våra kroppar slits rätt hårt, det är tufft att vara sopgubbe. Det är inte så att vi tjänar för bra, det är alla andra som tjänar för dåligt, säger Tommy Stenqvist. 

Varför kan ni inte acceptera en månadslön?

Det kan vi, men då ska vi jobba därefter, de vill höja vår arbetsbelastning och sänka vår lön. Det handlar om arbetsmiljön som åtsidosätts och då blir det så här.

Hur känns det att komma tillbaka från semestern?

– För jävligt. Det är bästa jobbet men nu ser det ut som att det är färdigt.

Tänker inte gå tillbaka i arbete

Flera sophämtare som SVT talat med utanför Arbetsdomstolen säger att de inte tänker gå tillbaka och arbeta. De hänvisar till att de blivit sjukskrivna på grund av den stress som sopkonflikten inneburit, samt att man tidigare arbetat med skador som man nu inte tänker acceptera.

Erik Riste, kommunikationsdirektör på Reno Norden, säger att man från företagets sida förväntar sig att sophämtarna nu går tillbaka i arbete.

”Förväntar oss att de respekterar domen”

– Vi förväntar oss att de respekterar domen och återvänder till sina jobb. Om de inte gör det startar vi en process som kan leda till att de mister sina jobb.

Kan det bli fråga om böter?

– Reno Norden kräver skadestånd från sophämtarna på 5.000 kronor per person. Det är maxbelopp, säger Erik Riste.

Frågan om skadestånd kommer att prövas av Arbetsdomstolen den andra oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopstrejk i Stockholm

Mer i ämnet