Sara Pettigrew (MP), intern gruppledare för Miljöpartiet i Stockholms stad anser inte att Awad Hersi kan sitta kvar. Foto: Anders J Larsson

Spånga-Tenstas toppolitiker i ny kritikstorm

Uppdaterad
Publicerad

Det blåser återigen kring Awad Hersi (MP), ordförande för Spånga-Tenstas stadsdelsnämnd. Tjänstemän vittnar om att Hersi lägger sig i deras jobb och utövar påtryckningar i ärenden om försörjningsstöd. Nu kommer krav från det egna partiet om hans avgång.

– Jag har talat med Awad under dagen och meddelat honom att jag inte anser att han kan sitta kvar på sina uppdrag. Jag har bett honom avgå. Han har bett om att få fundera på detta, säger Sara Pettigrew (MP), intern gruppledare för Miljöpartiet i Stockholms stad.

Vad händer om han vägrar avgå?

Avgångskravet på Awad Hersi (MP)

– Då kommer jag att lyfta frågan till medlemsmötet och valberedningen, och rekommendera dem starkt att hitta en annan kandidat, säger Sara Pettigrew.

Tidningen Mitt i har intervjuat 16 personer som är, eller har varit, anställda på Spånga-Tenstas stadsdelsförvaltning. De beskriver en politiker som lägger sig i tjänstemännens jobb och försöker styra dem.

Awad Hersi ska bland annat ha försökt att påverka vem som ska får försörjningsstöd och strukit stycken i beslutsunderlag. Det har gått så långt att flera tidigare chefer och anställda vid Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning sagt upp sig, eftersom de upplevt att de inte kunnat göra ett bra jobb.

”Ett maktmissbruk som inte går att försvara”

Oppositionen kräver nu Awad Hersis avgång.

– Om en nämndordförande lägger sig i vem eller vilka som ska få försörjningsstöd eller hur en förvaltning utformar sina tjänsteutlåtanden, så har vi en situation där man utövar ett maktmissbruk som inte går att försvara någonstans, säger Ole-Jörgen Persson (M), vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.

Mitt i:s källor, som alla vill vara anonyma, berättar att Awad Hersi har satt detaljstyrning i system. Att han har velat ta del av tjänsteutlåtanden för att korrigera dem, innan de presenterats för nämnden.

Motkandidat saknades

SVT Nyheter Stockholm har tidigare rapporterat att Awad Hersi fått intern kritik inom Miljöpartiet. Frågan om att ersätta Hersi har varit uppe i valberedningen både 2014 och 2015 enligt SVT:s källor – men då saknades det en motkandidat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avgångskravet på Awad Hersi (MP)

Mer i ämnet