Spårväg City skjuts på framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Om Alliansen får igenom budgeten i Landstinget så blir det mindre pengar till hyrpersonal på Karolinska och Spårväg City blir framskjuten.

Idag inleddes budgetdebatten i Landstinget. En het fråga för minoritetsalliansen är naturligtvis hur Landstinget ska få rätsida på Karolinska sjukhusets ekonomi.

– Det är ett ansträngt ekonomiska läge. I grunden har landstinget en bra ekonomi men vi står inför stora satsningar i form av alla våra akutsjukhus som upprustas och renoveras. Det gör ju att vi måste hålla koll på kostnaderna och se till att vi varje år hushåller med våra skattepengar, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (FP).

Mindre pengar till hypersonal

Nya siffror från Stockholms läns Landstingets förvaltning visar att hyrpersonal i landstinget uppgår till 443 miljoner kronor. Nästa år budgeterar Alliansen 190 miljoner för hyrpersonal. Miljöpartiet menar att det är dags att anställa personal istället för att hyra.

– Det finns sjuksköterskor och det finns barnmorskor där ute. Men de vill inte jobba inom hälso- och sjukvården i Stockholms län. Då får vi en brist och det här är inte ett långsiktigt hållbart arbete. Här måste vi från landstingets sida jobba för att vara en attraktiv arbetsgivare, säger landstingsrådet Susanne Nordling (MP).

Blöder Karolinska Sjukhuset?

– Just nu blöder Karolinska Sjukhuset, ja.

– Jag skulle inte uttrycka det så. Men Karolinska har en allvarlig ekonomisk situation som de måste ta tag i nu om de inte ska hamna i en mycket svår situation, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink.

Byggstarten skjuts på framtiden

Sjukvården ska få drygt 2 miljarder mer i budget nästa år. Landstinget vill också satsa 7,3 miljarder på att bygga ut kollektivtrafiken. Vissa satsningar, som tillexempel tunnelbanans förlängning kommer gå före andra. Idag meddelande trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) att bygget av Spårväg City kommer bli framskjutet.

– Vi pekar ut ett antal investeringar där vi tror att vi kan behöva rucka lite grann på tidsplanen. En av dem berör bland annat etapp två på Spårväg City. Det kanska snarare handlar om en byggstart 2019 än den tidigare utlovade byggstarten, säger Kristoffer Tamsons.

Beslut väntas på onsdag

Imorgon fattas beslut om budgeten och mycket hänger på hur Sverigedemokraterna, som har en vågmästarroll, röstar. ABC har sökt Sverigedemokraterna utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer