Visa alla (2)
Visa alla (2)

Spontana hälsokontroller och rökstopp på Rinkeby torg

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm är en stad med stora klyftor när det gäller hälsan. I Rinkeby, där ohälsotalen är högst, hålls nu en hälsovecka med gratis hälsokontroller. Och på lördag hoppas arrangörerna få Rinkebyborna att hålla torget rökfritt.

– Det kostar att träffa läkare och här får man en chans att göra en undersökning gratis. Det är jättebra, det behövs, säger Dalmar Hirsi som var en av de personer som testade sin hälsa.

Kön är lång till vårdcentralen som tillfälligt flyttat in i Rinkeby centrum nu under den så kallade Hälso- och skönhetsveckan. Här kan du snabbt testa lungfunktionen, kolla blodsockret och väga dig.

– Jag väger 93 kilo, men det är inte fett utan muskler, säger Roble Absiye på plats i Rinkeby.

Flest sjukdagar i Rinkeby-Kista

Stockholm har stora hälsoklyftor. I Rinkeby-Kista är antalet sjukdagar per person nästan tre gånger fler än på Östermalm. Och det är just därför nätverket Järva-andan och Fastpartner anordnar mässan.

Rolf Tryselius, verksamhetschef Rinkeby vårdcentral, säger att det är ovanligt många i Rinkeby som lider av högt blodtryck och diabetes utan att veta om vad som är fel. Han hoppas att veckan ska leda till en närmare kontakt mellan Rinkebyborna och vårdcentralen.

– Förutom att vi hittar personer som vi kan ta hand om på vårdcentralen, sätter det här också fokus på hälsoproblemen. Vi försöker att styra åt att arbeta mer förebyggande även annars.

Varför är sjukfrånvaron så hög?

– Det är många faktorer som spelar roll. Många som flyttat hit från andra länder kommer från en utsatt situation, sedan spelar det också roll vilken typ av arbete man får – om man får ett, säger Rolf Tryselius.

Förutom vårdcentralen deltar bland andra Folktandvården, Järvapsykin och Sluta röka-linjen genom att ge tips på hur man kan leva hälsosammare.

Rökstopp på torget

Cigaretter tillhör som bekant de värsta hälsofarorna. På lördagen avslutas hälsoveckan med uppträdanden från läkare och sjuksköterskor på Rinkeby torg. Då uppmanas besökarna att skippa ciggen och hålla torget rökfritt.

Dalmar Hirsi tvivlar på att det kommer att lyckas.

– Jag tror inte att det kommer bli 100 procent rökfritt, men att försöka är bättre än att inte försöka, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer