Sprängämnen hittade i Tumba efter polisinsats

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har hittat mängder av sprängämnen i en lägenhet i Tumba på söndagseftermiddagen. Fyndet gjordes i samband med att polisen sökte efter en annan misstänkt.

Vid 17-tiden på söndagen pågick en polisinsats med nationella bombskyddet i ett bostadsområde i Tumba utanför Stockholm. Mängder av kemiska substanser hittades i en lägenhet och en man som befann sig i bostaden har gripits.

– Det handlar om olika kemiska blandningar som kan blandas till en bomb, om man kan hantera sådant. Flera av ämnena är tillståndspliktiga, och mycket av det har tagits i beslag, säger Mikko Airén, jourhavande förundersökningsledare.

Fyndet gjordes i samband med att polisen sökte efter en annan person på samma adress, men som inte var på plats.

– När patrullen kommer dit, så upptäcker de saker som väckte misstankar, och därmed kallades nationella bombskyddet till platsen.

Brott mot vapenlagen

Hur stora mängder sprängämnen som fanns i lägenhet kan polisen inte gå in på, men betonar att det var tur att substanserna upptäcktes.

– Det var tur att det upptäckes, det är farligt för framförallt grannarna i ett flerfamiljshus, säger Mikko Airén.

Den gripna mannen är i nuläget misstänkt för brott mot vapenlagen, men hade på söndagskvällen ännu inte hörts av polis. Han är inte känd av polisen sedan tidigare. Säkerhetspolisen har enligt rutin informerats om händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.