En av bröderna som mördades i Rinkeby i december 2016 hade varit i kontakt med de sociala insatsgrupperna två dagar innan han mördades. Foto: SVT

Stadens arbete mot kriminella sågas

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms universitet sågar stadens arbete med att få unga att sluta begå brott. De sociala insatsgrupperna, SIG, har inte lyckats vända utvecklingen trots att de funnits i snart fem år och att de fått över 30 miljoner kronor i anslag bara de senaste två åren.

Dagens Nyheter har läst universitetets utvärdering av de sociala insatsgruppernas arbete i bland annat Järva. Och slutsatsen är att dessa kommunala specialgrupper inte gjort någon skillnad – i alla fall inte någon skillnad som syns i brottsstatistiken.

De sociala insatsgrupperna, SIG, skapades under alliansens styre i stadshuset 2013 och hade som mål att få unga vuxna i utsatta förorter att lämna kriminaliteten. Och det skulle ske genom samarbete mellan myndigheter och direktkontakter med de unga kriminella.

LÄS MER: Mångmiljonsatsning mot våldet på Järvafältet

Verksamheten har haft ett gott rykte och när två unga bröder sköts ihjäl i Rinkeby på en restaurang 2016 fick SIG ytterligare nio miljoner av staden. En av bröderna hade dagarna före mordet haft kontakt med den sociala insatsgruppen.

Hoppats på tydligare resulltat

Socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) säger till DN att hon inte tappat tron på SIG trots universitetets kritiska utvärdering.

– Visst hade man hoppats på tydligare resultat. Men vi lyssnar delvis på deltagarna själva som säger att de upplever att de har minskat sin kriminalitet och att de ser väldigt positivt på den här verksamheten, säger hon.

Även Ali Abdukadir, som är enhetschef för SIG, försvarar verksamheten och ifrågasätter universitetets metodik, enligt DN.

LÄS MER: 50 personer står i kö för att delta i projektet ”sociala insatsgrupper”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.