Stadsmuseet säger bestämt nej till Nobelcentret

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Stadsmuseet sagt sitt om planen för ett Nobelcenter på Blasieholmen, och deras svar är ett rungande ”nej”.

Som vi berättat tidigare finns ett detaljplaneförslag på att bygga ett Nobelcenter på Blasieholmen bakom Nationalmuseet. Förslaget har fått kritik bland annat för att byggnaden är för stor och att man måste riva gamla hamnbyggnader, såsom ett tullhus från 1876, och nu instämmer Stockholms stadsmuseum i kritiken.

Stadsmuseet anser att det är ett dåligt förslag på många sätt, och de skriver i sitt remissvar att förslaget innebär ”utomordentligt stora kulturhistoriska förluster”.

Turerna kring Nobelcenter

Skulle ge stor negativ påverkan

De anser att den planerade byggnaden på åtta våningar är alldeles för stor för platsen, och att det ska placeras på ett podium och byggas i glänsande metall gör det inte bättre. Byggnaden blir högre än Nationalmuseum och ger stor inverkan på stadsbilden skriver Stadsmuseet som menar att karakteristiska Stockholmsvyer kommer att försvinna.

Museet menar att miljön på Blasieholmen är viktig för förståelsen av Stockholms som sjöstad, handelsstad och huvudstad. Idag finns mycket lite kvar av äldre tiders hamn- och sjöfartsmiljöer. Enligt planen ska tullhuset från 1876 och två hamnmagasin rivas, men de tre byggnaderna har stora värden enligt museet.

Stadsmuseet och Kulturförvaltningen tycker det är en bra idé med ett Nobelcenter i Stockholm, men skriver att planförslaget ”skulle medföra en synnerligen stor påverkan på kulturhistoriska värden, på närmiljön och på stadsmiljön i stort”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna kring Nobelcenter

Mer i ämnet