Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oliver Karlöf, fiskbiolog, pekar mot platsen där det ska bli lekplats för gäddor och abborrar från och med mars nästa år. Foto: Privat/SVT

Här får Norra Djurgårdsstaden en ny lekplats – för gäddor

Uppdaterad
Publicerad

För att öka beståndet av gäddor och abborrar anläggs en ny fiskvåtmark på Norra Djurgården i Stockholm där fiskarna kan leka. På platsen byggs också en utkiksplattform där allmänheten bjuds in att titta på gäddans lekmiljö.

– Det är ont om fiskvandringsvägar och lekplatser för rovfiskar som gädda och abborre. Det här är ett sätt att öka beståndet i Östersjön, säger Oliver Karlöf som är fiskbiolog Stockholm stad.

Efter cirka två månader ska ynglen släppas ut i havet.

Platsen delas med kossor

Lillsjöängen, som är cirka en hektar stor, har valts ut för att platsen årligen översvämmas av vatten från Laduviken och Husarviken. Nu ska istället vattennivåerna styras så att vattnet stannar mellan mars och maj månad då rovfiskarna leker.

Efter att våtmarken tömts på vatten kommer kossor och beta på den näringsrika ängen. 

Stockholms stad, Kungliga Djurgårdsförvaltningen, Världsnaturfonden och LONA finansierar satsningen som beräknas kosta cirka 800 000 kronor.

Källa:Stockholm stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer