Regionens vaccinsamordnare, Magnus Thyberg, svarar på tre av de vanligaste frågorna om vaccinering i Stockholm Foto: SVT

Vaccinsamordnaren svarade på tittarnas frågor

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagseftermiddagen kunde tittarna skicka in sina frågor om vaccinering i Stockholm. Regionens vaccinsamordnare, Magnus Thyberg svarade på så många frågor han kunde under en timmes tid. Nedan ser ni frågorna och svaren.

Ställ din fråga till regionens vaccinsamordnare

Pinnat inlägg

De över 70 får information hem

En av vanligaste frågorna idag var hur 70-plussare ska få veta när de ska vaccinera sig. Magnus Thyberg hälsar att alla över 70 kommer att få information hem om hur de ska boka sig för vaccination.

Vaccinationen för de över 70 kommer förhoppningsvis igång i februari, beroende på leveranserna.

Pinnat inlägg

Nu är chatten avslutad och Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg loggar ur. Magnus hälsar och tackar alla som var med och ställde frågor.

Pinnat inlägg

Om någon undrar över vem som svarar, så är det Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg själv som svarar på frågorna och ingen annan, även om det står Press Region Stockholm under inläggen.

Nina • Stämmer det att äldre med hemtjänst UTAN omsorgsinsatser skavaccinera sig med övriga 70-plussade? Dvs såna med bara,städning. Många äldre som jag känner tror de ska få brev hem om vaccin. Det borde ni ha i åtanke att de inte har Internet.

Ja.

Nina • Det verkar omöjligt att få veta HUR ni tänker informera de äldre. Ni skriver som vid säsongsinfluensan. Hur är det då??? Många har inre Internet.

Hej Nina,

så här skrev Magnus längre ner:

Många har en regelbunden kontakt med vården och kommer då få erbjudande om vaccination i samband med besök.

Anette • Har hemtjänst och ska lämna skriftligt samtycke till att häva sekretessen. Att kommunen får ge mina personuppgifter till vårdgivare i regionen. Hör vårdgivare av sig till mig när de fått fullmakten från kommunen för tidsbokning av vaccination?

Ja.

Irene • Alltså tar ni inte kontakt med 70+. Eller? Ja eller nej?

Många har en regelbunden kontakt med vården och kommer då få erbjudande om vaccination i samband med besök. Andra kommer boka tid som de gör för att få vaccin mot säsongsinfluensan.

Håkan • Hej, jag är bosatt i Sthlm men vistas hela vintern i annan region. Hur ska jag göra för att kunna bli vaccinerad här i stället för att göra en lång resa till Sthlm?

Ta kontakt med sjukvården i den region där du befinner dig för att få råd.

Carin Berg • Är 83 år och bor hemma i Sollentuna kommun utan någon form av hemtjänst, men är listad på en vårdcentral tillhörande Capio i centrala Stockholm. Kan jag blir ”borttappad”, eftersom två olika kommuner är involverade?

Nej. Vi kommer informera i våra kanaler om när det är dags att vaccinera sig. Du kan då kontakta lämplig vårdcentral. Hela regionen har ett gemensamt vaccinationsverktyg oavsett kommun.

Anders • Kommer ni att använda även privata vaccinationsföretag? Verkar orimligt att alla ska trängas på vårdcentralerna när vaccineringen för oprioriterade grupper väl kommer igång.

Många olika vaccinatörer kommer behöva hjälpa till med vaccinationen.

Vera • Kommer vi som är 70 + få meddelande när det är vår tur? Vill ha ett riktigt konkret svar! Ja eller nej?

Vi kommer använda samma princip som vid vaccination mot säsongsinfluensa. Många kommer att få vaccin i samband med besök i sjukvården. Andra kommer att få boka tid.

Tobias • Är det någon inom Region Stockholm som faktiskt satt sprutan i armen på någon som har hemsjukvård eller hemtjänst?

Ja.

David • Hej! Nationella vaccinsamordnaren har sagt att alla som vill i Sverige kommer att kunna vaccinera sig innan midsommar. Har Region Stockholm kapacitet för att uppfylla detta löfte? Finns det en färdig plan för hur ska man lösa lokal- och personalfrågor när antalet doser ger möjlighet att skala upp vaccineringen ordentligt?

Vi planerar för att vaccinera i den takt som vi får tillgång till vaccin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet