Foto: TT

Starka reaktioner mot Stockholms satsning mot extremister

Uppdaterad
Publicerad

I veckan klubbade Stockholms stad igenom en strategi mot extremism. Målet är bland annat att förhindra terrorresor, men också att hantera hemvändande IS-krigare med hjälp av olika typer av stöd. Strategin får dock hård kritik av oppositionen.

Hej! Den här artikeln har de senaste dagarna delats många gånger på sociala medier. Detta efter att den aktualiserats i vårt nyhetsflöde på grund av att vi som arbetar på SVT:s webb uppdaterat den med länkar till andra inslag och artiklar om samma ämne. Men nyheten är alltså från i våras, och inte ny. (Reds anm.)

Ett flertal unga män och kvinnor från Stockholmsområdet har värvats av extremiströrelsen Islamiska staten. För att möta det växande problemet med våldsbejakande extremism har den rödgrönrosa majoriteten tagit fram en strategi kring hur staden ska hantera återvändande jihadister.

Debatten om IS i Stockholm

Samarbete med organisationer

I dokumentet står det bland annat att det är viktigt med ett samarbete med socialtjänstens försörjningsstöd, jobbtorg och en länk till Arbetsförmedlingen. Det står också att bostadsbolagen ska ingå i en samverkan. Något som oppositionen reagerat starkt på.

– Man talar om jobbtorg, bostadsförmedling och försörjning för återvändare. Det är ett gräddfilstänk för kriminella. Jag saknar skrivningar om hur man ska avradikalisera de här personerna, säger Erik Slottner (KD) gruppledare för Kristdemokraterna.

”Oppositionen blandar ihop”

Socialborgarrådet Ewa Larsson (MP) menar att oppositionen blandar ihop de sociala insatserna med kriminella handlingar som polisen ska lagföra.

– Vi jobbar endast med det sociala och då är det viktigt att samarbeta med jobbtorg, för att alla människor har rätt till ett arbete, säger hon.

– Det är inte ett skäl att behandla IS-krigare på något annat sätt än andra medborgare. Man får inte jobb och bostad i Stockholm för att man beter sig illa, säger Lotta Edholm (FP) som menar att strategin hastats igenom och är dåligt genomtänkt.

– Människorna som kommit tillbaka efter att de begått folkmord ska inte få bostäder och jobb utan ska ställas inför rätta, säger oppositionsborgarråd.

Vill erbjuda jobb

I början av året blev det en stor debatt kring att kommunledningen i Örebro resonerat kring att erbjuda återvändande IS-krigare arbete. Efter en massiv kritikstorm betonade kommunalrådet efter två dagar att det inte längre skulle erbjudas några arbeten till återvändarna. Men Ewa Larsson tycker inte att Stockholms strategi går att jämföra med den i Örebro. Hon betonar ett förebyggande arbete och ett ökat samarbete med olika organisationer mot radikalisering.

Men när vi frågar om likheterna kring just jobbfrågan har inte socialborgarrådet tid att prata mer och pressekreteraren avbryter intervjun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten om IS i Stockholm

Mer i ämnet