Stockholms stadshus. Foto: Janerik Henriksson, TT

Stockholm Sveriges klimatstad 2014

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm är på god väg att nå sina mål och har satt upp nya ambitiösa mål för framtiden. ”Hållbart Järva” är en förebild för resten av världen, menar den internationella juryn.

Earth Hour har på några få år blivit ett globalt engagemang för klimatet, och Earth Hour City Challenge är tänkt att ytterligare understryka den stora betydelse som städer har för att vi ska klara att hejda jordens temperaturstegring.

I dag belönades Stockholm av Världsnaturfonden och kommer att tävla med alla andra länders bästa klimatstäder om att bli Earth Hours klimathuvudstad i världen.

Earth Hour

– Fantastiskt roligt och ett kvitto på att vårt klimatarbete har lyckats, kommenterar stsdsmiljöborgarråd Per Ankersjö (C).

Klarat nästan alla mål

Det är alltså Världsnaturfonden som arrangerar tävlingen som en del av Earth Hour 2014. Men det är en internationell jury som röstat fram Stockholm i konkurrens med Sveriges övriga städer.

Motiveringen handlar starkt förenklat om att Stockholm klarat att uppfylla nästan alla sina högt ställda mål och dessutom satt upp nya ambitiösa planer för det framtida klimatarbetet.

– Stockholm kommer att ha minskat koldioxidutsläppen med 44 procent nästa år, jämfört med 1990.

– Staden satsar för biogas, 2018 ska hälften av vårt matavfall samlas in för att bli energi.

– I storprojektet Hållbara Järva byggs norra Europas största anläggning med solceller, 10.000 kvadratmeter solceller ska försörja miljonprogramsområdena med energi.

Fastighetsel

– Solcellerna finns på taken, på fasaderna, på badhusen. Den energi vi får ska ge fastighetsel, berättar Lisa Enarsson, projektledare för Hållbara Järva och fortsätter:

– Från början tänkte vi oss vindkraftverk, men det funderar inte i en urban miljö.

Miljöförvaltningen, stadens bostadsbolag och fastighetskontoret finansierar, tillsammans med Boverket.

Samtidigt genomgår miljonprogrammets värmeläckande hus en total makeover till energihus.

– Intresset är jättestort bland de boende, det är roligt att se att delaktigheten är så stor, säger Lisa Enarsson och berättar om välbesökta möten för de boende.

Hållbara Järva förebild

– Det är roligt att priset uppmärksammar just det här arbetet. Annars hör vi mest talas om Norra Djurgårdsstaden och Hammarby sjöstad, men det är i de här gamla områdena som behovet av insatser är störst, kommenterar Per Ankersjö (C).

Längre fram i vår får vi se om Stockholms satsningar räcker för att utmana världens övriga städers klimatarbete.

– Det man märker runt om i världen är att när regeringar och FN misslyckas i klimatarbetet så har städerna börjat jobba på egen hand och lyckas över all förväntan, slutar Per Ankersjö (C).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Earth Hour

Mer i ämnet