Stockholm deltar i Earth hour

Publicerad

Förra året var Stockholm inte med, men som miljöhuvudstad väljer man att delta i Earth hour 2010.

En miljard människor släckte ljuset förra året i den globala klimatmanifestationen Earth hour. Ett lysande undantag var Stockholms stad. Men i år, miljöhuvudstadsåret, har Stockholm tänkt om.

Snart är det dags att ta fram stearinljusen igen. Lördagen den 27 mars, halv nio på kvällen släcker världen det elektriska ljuset. Och i år är även Stockholm stad med, erfar ABC. En helomvändning från förra året, då de styrande politikerna i Stockholm tyckte det var helt onödigt att delta.

9 januari förra året sade moderata borgarrådssekreteraren Katarina Larsson att de tyckte att nyckeln till effektiv energianvändning är i första hand att modernisera stadens belysning och fastigheter snarare än att släcka ner dem.

Earth hour är världens största manifestation för att påverka makthavare till mer kraftfulla beslut mot klimatförändringarna. Förra året deltog nära 4.000 städer, 88 lände. Sammanlagt en miljard människor släckte ner medan Stockholm var ett lysande undantag.

Världsnaturfonden som arrangerar Earth hour hoppas på lika stor uppslutning i år, och kan nu alltså räkna in också Europas miljöhuvudstad i klimatprotesten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Earth Hour

Mer i ämnet