-Jag är inte nöjd, säger Ella Bohlin (KD) vårdutvecklingsregionråd i Region Stockholm. Foto: TT/ SVT

Endast 3 av 10 får bröstcanceroperation i tid i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Sju av tio kvinnor som drabbats av bröstcancer får inte vård inom det uppsatta målet på 28 dagar och Stockholm har bland de längsta väntetiderna i landet för bröstcancervård, det visar Cancerfondens nya rapport.

– Jag är inte nöjd, säger Ella Bohlin (KD) vårdutvecklingsråd i Region Stockholm.

Region Stockholm hamnar långt ner på listan när det gäller väntetider på att få bröstcancervård. Målet är att 80 procent av de som drabbats av bröstcancer ska få en operation inom 28 dagar men skillnaderna är stora i landet. I region Stockholm är det  31 procent av patienterna som operas inom det satta målet på 28 dagar, det visar Cancerfondens nya rapport Cancervård.

– Vi har färskare siffror som visar att vi uppfyller vårdgarantin till 43 procent men jag är ändå inte nöjd, säger Ella Bohlin (KD) vårdutvecklingsråd i Region Stockholm.

En kvinna gör mammografi, bröströntgen för att kontrollera eventuell bröstcancer. Foto: TT

Kronoberg är det län i landet som har den kortaste väntetiden till bröstcancervård, här får hela 97 procent av patienterna vård inom 28 dagar.

– Väntetiderna i cancervården är fortfarande ett geografiskt lotteri. Vi ser alldeles för små resultat av de så kallade standardiserade vårdförlopp som har införts i regionerna för att minimera onödig väntan, säger Jan Zedenius, överläkare och medicinskt sakkunnig på Cancerfonden.

Prostatacancer

Även när det gäller prostatacancer når inte Stockholms sjukvårdsregion målet att operera inom två månader. I Stockholm får de män som drabbats av prostatacancer vänta i genomsnitt 134 dagar, vilket innebär 2,5 månader längre än det uppsatta målet.

Titthålsoperation av man med prostatacancer. Foto: TT

– Det är viktigt att betona att problemen är för stora för att enbart kunna hanteras av läkare och sjuksköterskor i det vardagliga arbetet. Det handlar om organisation, infrastruktur och resurser. Ansvaret för detta ligger ytterst hos regionpolitikerna, säger Jan Zedenius.

Lära av varandra

Cancerfonden menar att de finns saker att göra för att förkorta väntetiderna i Stockholm. För att lättare kunna jämföra mellan de olika regionerna vill man se gemensamma mätmetoder och säkerhetsställa att väntetiderna blir kända för de ansvariga politikerna. Cancerfonden anser också att Region Stockholm ska lära sig av andra regioner som de anser lyckats bättre.

– Jag tror att man absolut kan lära av varandra. Stockholmsregionen är den största med över 2,2 miljoner invånare och de allra flesta cancersjukdomar behandlas i vår region, men vi kan naturligtvis bli bättre, säger Ella Bohlin.

Bröstcancer och väntetid operation i landet

Målet är att andelen kvinnor opererade inom 28 dagar från välgrundad misstanke ska vara 80 procent. Ibland krävs mer avancerad utredning vilket kan förlänga tiden. Startpunkten för indikatorn kan bedömas olika. Skillnader ska därför tolkas med försiktighet.

MÅLNIVÅ 80 %

Kronoberg 97 %

Norrbotten 91 %

Gotland 83 %

Värmland 69 %

Blekinge 65 %

Jämtland Härjedalen 60 %

Västmanland 55 %

Örebro 55 %

Halland 49 %

Kalmar 46 %

Västerbotten 45 %

Skåne 44 %

Gävleborg 41 %

Jönköping 41 %

RIKET 41 %

Dalarna 38 %

Uppsala 38 %

Södermanland 34 %

Västernorrland 32 %

Stockholm 31 %

Östergötland 27 %

Västra Götaland 27 % 

Källa:Cancerfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.