Stugpriserna ökar Foto: scanpix

Danderyd har dyrast stugor i landet

Uppdaterad
Publicerad
Fritidshuspriserna i Sverige har stigit med 87 procent de senaste tio åren, enligt statistik från analysföretaget Värderingsdata. I Danderyd är det dyrast.

De kommuner som har högst priser på fritidshus finns i närområdet till Stockholm samt längs västkusten, från Strömstad ner till Vellinge.

I norr är det Härjedalen, Åre, Malung-Sälen och Umeå som har de högsta priserna. Ungefär 70 procent av alla fritidshusköp sker utanför de tre storstadsområdena.

Ett svenskt fritidshus kostar i snitt 1,5 miljoner kronor. För tio år sedan var medelpriset 800 000 kronor. Men skillnaden mellan olika kommuner är gigantisk, enligt statistik från analysföretaget Värderingsdata.

I Stockholms län har priserna ökat med 62 procent enligt Mäklarhuset.

Stockholmskommuner toppar listan

De fyra dyraste kommunerna finns i ABC området. Danderyd är allra dyrast. Där kostar ett fritidshus i snitt 5 miljoner kronor. Där efter kommer Järfälla med 4.5 miljoner kronor.

Dyraste kommunerna i Sverige, snittpris

Visa

1. Danderyd: 5 014 000

2. Järfälla: 4 400 000

3. Täby: 4 347 000

4. Vaxholm: 4 321 000

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer