Foto: Pressbild

Stockholms tillväxt är den svagaste på fem år

Publicerad

Stockholm befinner sig inte längre i en högkonjunktur, det visar en ny rapport från Stockholms handelskammare. De nya siffrorna visar att staden har passerat konjunkturtoppen och numera är nere på ett normalläge för näringslivet i Stockholm.

Stockholm har haft en väldigt stark tillväxt under en lång tid men nu visar nya siffror att tillväxten har varit den svagaste på flera år.

– Det som är speciellt med den här rapporten är att vi, sett till det här kvartalet, inte längre är i en högkonjuktur. Vi har nu den svagaste tillväxten på fem år och det är bekymmersamt för Stockholm, men även för resten av landet, säger Andreas Hatzigeorgiou som är vd för Stockholms handelskammare.

Stockholm står för en stor del av tillväxten i landet

Enligt Andreas Hatzigeorgiou har Stockholm har stått för 40 procent av hela Sveriges tillväxt, och när Stockholms ekonomi vänder neråt kan det slå hårt mot utvecklingen och ekonomin i hela landet.

Vad är då orsakerna till det här?

– Vi misstänker att det är på grund av arbetskraftsbristen, som är ofantligt hög just nu. Företagen skriker efter arbetskraft. Jag tycker att politikerna måste prioritera att åtgärda kompetensbristen. Delvis genom att satsa på utbildning, men inte enbart utbildning eftersom det tar för långt tid, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Vad föreslår du?

– På kort sikt behöver vi satsa mer på globala talanger, till exempel dataprogrammerare från Indien och andra länder. Sådan kompetens måste vi bli bättre på att attrahera. Dessutom behöver vi få stopp på kompetensutvisningen. Det finns personer, ofta väldigt högkvalificerade, som har jobb och som blir utvisade på grund av bagatellartade misstag, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Bostadsbristen påverkar ekonomin

Vidare menar han att även bostadsbristen och infrastrukturen är problem som måste lösas. Detta för att personer med rätt kompetens från andra delar av landet ska ha möjlighet att flytta till Stockholm för att jobba. Budskapet är att om Stockholm fortsätter ha en betydligt svagare tillväxt framöver så kan det leda till att företag bromsar sina investeringar.

– Det leder då till att företagen slutar att anställa folk och det skulle vara farligt vill jag hävda, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer