Foto: TT

Stockholm rankas som åttonde säkraste storstaden

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2015 går Stockholm från plats fyra till plats åtta bland världens säkraste storstäder, enligt en rapport från brittiska The Economist Intelligence unit.

I rapporten mäts säkerheten i 60 storstäder inom fyra olika kategorier; digital säkerhet, hälsosäkerhet, säkerhet i infrastrukturen och personlig/fysisk säkerhet. År 2015 hamnade Stockholm på plats fyra i listan och har alltså sedan dess tappat fyra placeringar.

I toppen av de 60 städer som har undersökts i år hamnar Tokyo i Japan, framförallt tack vara en stark digital säkerhet. På sista plats hamnar Karachi i Pakistan, den främsta förklaringen till bottenplaceringen är att staden har drabbats av flera svåra terrorattacker.

Stockholm får sin bästa placering inom kategorin infrastruktur och sämsta placering inom kategorin digital säkerhet.

Så här rankas Stockholm inom de olika kategorierna år 2017:

Övergripande säkerhet: plats 8

Infrastrukturell säkerhet: plats 4

Personlig/fysisk säkerhet: plats 9

Hälsosäkerhet: plats 10

Digital säkerhet: plats 13.

I rapporten framhålls bland annat flera olika aktuella utvecklingar som påverkar städernas säkerhet. Bland annat den senaste tidens naturkatastrofer och att flera europeiska städer på senaste tiden har blivit mål för terrorattacker.

Resultatet av undersökningen visar även att den tekniska utvecklingen både kan främja och försämra säkerheten i städerna. Till exempel kan en stark strävan mot digitalisering utan säkerhetsaspekter öppna för eventuella hackerattacker samtidigt som tekniska lösningar kan leda till förbättrad brottsbekämpning och infrastukrur.

Listans topp och botten 2017

1. Tokyo

2. Singapore

3. Osaka

4. Toronto

5. Melbourne

6. Amsterdam

7. Sydney

8. Stockholm

9. Hong Kong

10. Zürich

50. Johannesburg

51. Kairo

52. Teheran

53. Quito

54. Caracas

55. Manila

56. Ho Chi Minh City

57. Jakarta

58. Dhaka

59. Yangon

60. Karachi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.