Hjalmar och Nadine går i en spetsklass för matematik på Engelbrektsskolan. Foto: SVT

Så ska Stockholm lyfta särskilt begåvade barn

Uppdaterad
Publicerad

I Engelbrektsskolans spetsklass får eleverna möjlighet att utmanas genom att läsa matematik på högre nivå. Och nu ska en handlingsplan tas fram för att alla skolor ska kunna stötta särskilt begåvade elever.

I Stockholm har satsningen med spetsklasser pågått i fem år och där har specialinriktningar mot matematik varit poplära. Det är en del i Skolverkets och Stockholms stads satsning för att möta särskilt begåvade elever och nu vill staden utöka insatserna ytterligare.

– Jag har träffat många lärare som identifierat de här eleverna, men som sen haft svårt att ge dem tillräckliga utmaningar för att inte bli uttråkade i klassrummet, säger Lotta Edholm, skolborgarråd (L).

Ny handlingsplan ska stötta lärare

Nu ska en ny handlingsplanen tas fram som ska utgå från alla ämnen. Den ska vara ett stöd och vägleda rektorer och lärare på de kommunala skolorna för att kunna möta eleverna på den nivå de befinner sig.

– Många av de här eleverna känner sig missförstådda. De kanske blir uttråkade och börjar skolka, eller ställer till besvär för sina klasskompisar genom att vara stökiga. Så det är viktigt även för den omgivande klassen att de här eleverna får det stöd de faktiskt behöver, säger Lotta Edholm.

Vill behålla spetsklasserna

Hon tror att lärarna bland annat behöver mer utmanade undervisningsmaterial och möjlighet att kunna erbjuda eleven att läsa kurser över sin årskurs.

Nu hoppas hon att lagstiftningen ses över så att satsningen kan fortsätta även efter 2024 då Skolverket avslutar den.

– Min bild är att de här spetsklasserna varit väldigt framgångsrika. Och jag hoppas skolinspektionen nu också gör en granskning av hur det fungerat, säger hon.

Spetsutbildning i högstadiet

Engelbrektsskolan och Spånga grundskola är två av 24 högstadieskolor i landet som ingår i Skolverkets försöksverksamhet med spetsutbildningar. Bland annat inom bland annat matematik och naturorienterade ämnen. Sista antagning är hösten 2021 och satsningen avslutas 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.