Foto: pressbild

Efter att statsbidrag till kultur uteblev – Stockholms stad skjuter till två miljoner

Uppdaterad
Publicerad

När Stockholms stad budget lades för 2019 visste man inte att statsbidraget på 45 miljoner skulle utebli. Nu skjuter den grönblåa majoriteten till två miljoner för att säkerhetsställa att Kulturskolan ska vara igång och kunna fortsätta.

I budgeten för 2019 gav Stockholms stads nya grönblåa majoritet kulturförvaltningen i uppdrag att spara 24,7 miljoner kronor. Det gjorde många oroliga för hur den åtstramade budgeten skulle påverka Kulturskolan och dess deltagare, men kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) insisterade på att en effektiviserad budget inte skulle påverka de deltagande barnen i Stockholms stad, det rapporterade Mitti.

Vill skjuta till 2 miljoner kronor till Kulturskolan

2018 fick Stockholms stad 45 miljoner kronor i statsbidrag till kulturverksamheter i staden. Det här året uteblev statsbidraget.

– Vi kände inte till att de riktade statsbidragen skulle försvinna för 2019 när vi la fram vår budget. Därför skjuter vi till de här resurserna för att kunna fortsätta med den öppna verksamheten. Nu kommer vi kunna bedriva delar av verksamheten under hösten också, säger kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C).

Hur kommer det sig att ni föreslår det här först nu i mars, det har ändå gått en viss tid sen budgeten lades fram?

– Dels så har Stockholms stad pengar kvar sen tidigare år som man kan använda under våren och dels så har vi nu haft ett ärende där man har tittat på möjliga förändringar att göra för skolan och då fanns det möjlighet att prioritera extra resurser för att kompensera, säger han.

Storsatsning på att nå målgrupper som inte har deltagit tidigare

Pengarna kommer i första hand gå till att nå målgrupper i ytterstaden som tidigare inte har deltagit i Kulturskolan. Enligt kulturborgarrådet är det här en utmaning som skolans verksamhet står inför, eftersom deltagandet varierar i stadsdelarna.

– Det skiljer sig mycket i olika delar av staden. I innerstadsdelar kan det vara upp till 11 procent av målgruppen som tar del av verksamheten medan i Rinkeby är det bara en procent, men det är alltså något som verksamheten ska satsa med att ändra på, säger Jonas Naddebo (C). 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.