Nyblivna finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) kommer att leda arbetet när Stockholm tar över ordförandeposten till Eurocities de kommande tvår åren. Foto: Stockholms Stad

Stockholm blir ordförande i europeiskt storstadsnätverk

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm tar över ordförandeposten i ett av Europas ledande storstadsnätverk inom EU. Och det är finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) som nu har valts till uppgiften.

På Eurocities möte i Edinburgh under slutet av veckan kom beslutet att Stockholm ska leda arbetet i nätverket Eurocities. Det är första gången som en svensk stad tar över ordförandeposten. Anna König Jerlmyr (M) tror att utnämningen beror på att Stockholms stad har höga ambitioner.

– Vi har en ambitiös agenda för framtiden i ett läge där Europa blir allt mer polariserat. Nu väntar Brexit och ett nytt EU-parlamentsval i maj. Det är viktigt att Stockholm står upp för att städerna är motorer i klimatomställning, i arbetet för en bättre integration och för öppenhet och rörlighet. Den agendan avser jag att driva i Eurocities, säger Anna König Jermlyr (M) efter att ha blivit vald på mötet i Edinburgh.

Luftkvalitet och dataskydd

Stockholms stad har varit medlem i Eurocities sedan 1995. Nätverket som består av 135 europeiska städer, arbetar för att EU:s lagstiftning möter städernas intressen när det gäller bland annat luftkvalitet, dricksvatten och dataskydd.

Nu kommer Stockholm vara ansiktet utåt under två år. Stockholm tar över rollen efter Gent i Belgien.

Det är ungefär hälften av alla ärenden som beslutas på lokal nivå som påverkas av besluts som fattats av EU. Anledningen för Stockholm att vara medlem är att ge en möjlighet att påverka lagstiftning inom EU och delta i internationella samarbeten.

– Städerna är i framkant av utvecklingen när det handlar om digitalisering, integration av nyanlända och klimatomställning. Vi är ofta mer ambitiösa än nationalstaterna. Därför är det viktigt att lyssna på städerna, säger finansborgarrådet Anna König Jermyr (M).

Under 2017 och 2018 har Stockholm varit vice ordförande och representeras i styrelsen av tidigare finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Eurocities

Visa

Eurocities är en samarbetsorganisation för större städer (kommuner) inom EU.

Städer som har minst 250 000 invånare kan bli medlemmar.

Mindre städer, liksom europeiska städer utanför EU kan bli associerade medlemmar.

Eurocities grundades 1986 och har nu cirka 135 medlemsstäder.

Från Sverige är det Stockholm, Göteborg och Malmö som är fullvärdiga medlemmar.

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer