Stockholm växer snabbare än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Prognosen för befolkningen i Stockholm justeras upp ännu en gång. Redan 2045 kan regionen nå tre miljoner invånare och om sex år beräknas Stockholm stad få sin miljonte invånare. Ökningen beror bland annat på fler planerade invandrare till Stockholm.

Stockholm är en av de storstäder i Europa där befolkningen ökar snabbast. Nu justeras prognosen för befolkningsökningen i Stockholm upp åter igen.

Invånarantalet i länet väntas öka med drygt 37 000 invånare om året. År 2022 väntas 2 498 000 personer bo i Stockholms län – och 2045 väntas Stockholm spränga tremiljonersvallen.

Till SvD säger Ulla Moberg, statistikansvarig inom Stockholms läns landsting, att ökningen beror mycket på att Migrationsverket har ökat sin planerade invandring.

– Det kommer många från Syrien och Afghanistan. En del kommer till Stockholms län, men det är bara en liten höjning sett till snittet i riket, säger hon till tidningen.

Dessutom kommer många från det tidiga 90-talets babyboom att flytta till Stockholm de närmaste åren. Samtidigt som det sker en stor tillväxt av barn och barnfamiljer i länet.

Justeringen innebär drygt 3 000 fler invånare per år jämfört med fjolårets rapport.

Men samtidigt som invandringen till länet väntas ligga på 33 000 eller något högre de närmaste åren utvandrar allt fler från länet. Det är både svenskar som rör på sig i allt större utsträckning och folk från utanför EU som återvänder till sina hemländer.

Befolkningen väntas enligt prognosen öka i alla länets 26 kommuner fram till 2022, bland annat tros Sundbyberg växa med 62 procent. Tillsammans beräknas kommunerna i länet ha 2 984 000 invånare 2045, rapporterar SvD.

Första januari i år hade Stockholms län drygt 2,1 miljoner invånare och Stockholms stad drygt 881 000, enligt SCB. Näst största kommun var Huddinge med drygt 101 000 invånare. Minst var Nykvarn med 9 442.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.