Foto: SVT/Simon & Schuster.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Stockholmare gör ljudboken om Steve Jobs

Uppdaterad
Publicerad

På fredag har filmen om Apples grundare Steve Jobs Sverigepremiär. Då ska också ljudversionen av boken om Steve Jobs liv vara klar. Och den läses in på Södermalm.

”Trots att han blev så ompysslad hände det att Jobs blev alldeles utom sig. Han beklagade sig över att han inte hade kontroll. Och ibland hallucinerade han eller blev mycket arg.”

I en studio vid Söder Mälarstrand sitter ljudproducenten Per Juhlin och läser in en ljudbok. Det är biografin om Steve Jobs, en karismatisk legendar inom teknikbranschen, och mannen som ofta fått personifiera företaget Apples framgångar.

– Biografin är bra för den stryker inte honom medhårs, egentligen, utan han framstår som den komplexa person han nog var. Jag har nog fått en mer nyanserad bild av honom och hur han faktiskt arbetade och var som person, säger Per Juhlin.

”Vid ett tillfälle försökte lungläkaren placera en mask över hans ansikte när han var kraftigt bedövad. Jobs slet av den och mumlade att han avskydde designen och vägrade att ha den på sig. Trots att han knappt kunde prata kommenderade han dem att hämta fem olika sorters masker. Sedan skulle han välja den design han tyckte bäst om.”

– Han var väldigt perfektionistisk och väldigt noga med att verkligen få människor – och inte minst sig själv – att prestera sitt allra, allra bästa, säger Per Juhlin.

Ville förändra världen

Steve Jobs dog den 5 oktober 2011. Då hade han utkämpat en åtta år lång kamp mot cancer.

”Han avskydde dessutom syremätaren de satte på hans finger. Han menade att den var ful och för invecklad. Han föreslog olika sätt att ge den en enklare design.”

– Det blir ju nästan lite komiskt i all tragik när han ligger i sjukhussängen och är väldigt, väldigt sjuk, och inte kan låta bli attha åsikter om designen på sjukhusutrustningen. Jag kan ju inte säga att det verkligen har gått till såhär, men så som det beskrivs i boken får man verkligen en känsla för att han var sådan in i det sista. Han hade sin personlighet, och den framgick väldigt tydligt, säger Per Juhlin.

På fredag har filmatiseringen om Steve Jobs liv Sverigepremiär, och meningen är att då ska även ljudboken vara klar.

– Han är på något sätt en väldigt aktuell person, så länge han ger sitt avtryck i dagligt liv, i tekniken. Alla går omkring med hans produkter. Det är bara så. Det får man tycka vad man vill om, men det är ett faktum att så är det. Och det var hans mål också, med hela sin verksamhet och sitt liv. Han ville åstadkomma sådant som förändrade världen och påverkade människor, och det måste man säga att han lyckats med, säger Per Juhlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer