Vissa Stockholmspolitiker bjuder på sig själva mer än andra på sociala medier Foto: Instagram

Här är Stockholmspolitikernas Instagram

Publicerad

De flesta toppolitiker i Stockholms län saknar eller har privata instagramkonton. Men en hel del av de styrande politikerna har öppna konton där man kan få en liten inblick i deras liv. SVT Stockholm har gått igenom några av makthavarna i regionen.

Anna König Jerlmyr (M)

Finansborgarråd i Stockholms stad. Aktiv på Instagram i perioder. Får i snitt 60 likes. Mest bilder på andra, men en och annan selifie. Publicerade sin första bild 2013.

Exempel på inlägg:

Boel Godner (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Södertälje. Publicerar oftast flera inlägg i veckan. Snittar 30 likes. En av de mer personliga av politikerna vi tittat på. Återkommande i flödet: Champagne (namnet på Boels hund, red anm.) Publicerade sin första bild 2013.

Exempel på inlägg:

Daniel Helldén (MP)

Trafikborgarråd i Stockholms stad. Postar med ofta textlöst och i undantagsfall med få ord. Har svårt att engagera en större publik. Återkommande i flödet: Vägar, husfasader, trafikskyltar. Publicerade sin första bild 2013.

Exempel på inlägg:

Karin Wanngård (S)

Oppositionsborgarråd Stockholms stad. Inaktiv i omgångar. Kan ibland dröja uppemot en månad mellan publicerade inlägg. Är sällan personlig i sina inlägg. Adresserar sig ofta till sin väljargrupp i form av politikerutspel. Återkommande i flödet: Porträttbild med ett politiskt budskap i bildtexten. Publicerade sin första bild 2013.

Exempel på inlägg:

Oskar Weinmar (M)

Kommunstyrelsens ordförande i Upplands Väsby. Kan ibland dröja uppemot en månad mellan publicerade inlägg. Personliga inlägg med en underton av humor. Återkommande i flödet: krog- och restaurangbesök. Publicerade sin första bild 2015.

Exempel på inlägg:

Lotta Edholm (L)

Skolborgarråd i Stockholms stad. Publicerar i regel två inlägg per vecka. Adresserar sig ofta till sin väljargrupp i form av politikerutspel. Återkommande i flödet: Porträttbild med ett politiskt budskap i bildtexten. Publicerade sin första bild 2013.

Exempel på inlägg:

Gustav Hemming (C)

Tillväxt-, samhällsplanerings- och skärgårdsregionråd i Stockholms stad. Publicerar i regel tre inlägg per vecka. Blandar privatliv med politik. Verkar tycka om Instagram-funktionen att lägga till flera foton i ett inlägg. Återkommande i flödet: foton på Gustav och hans gudbarn. Publicerade sin första bild 2015.

Exempel på inlägg:

Olle Burell (S)

Oppositionsborgarråd med ansvar för skol- och kulturfrågor i Stockholms stad. En av de få politiker som testat på Instagram-funktionen ”boomerang”:

Återkommande i flödet: Vackra vyer från Stockholm.

Exempel på inlägg:

Anna Starbrink (L)

Hälso- och sjukvårdsregionsråd i Stockholms stad. Det här kontot verkar skötas av någon annan än Anna själv. ”Annas egna inlägg markeras med A” låter kontot upplysa den nyfikne. Efter gediget spanande inser vi att Anna inte verkar publicera någonting själv. Markeringen ”A” lyser med sin frånvaro. Eller så har Anna glömt bort regeln. Politiska sammankomster blandas med personliga inlägg. Ungefär två inlägg per vecka brukar publiceras.

Exempel på inlägg:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer