Ann-Margrethe Livh (V), Stockholms bostadsborgarråd menar att bostadskön har blivit en klassfråga.”De som har råd får kortare kötider och det är inte okay. ” Foto: Stockholms stad/TT

Bostadsborgarrådet: Sänk hyrorna med hjälp av statligt stöd

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbristen i Stockholm fortsätter att öka och nu anser bostadsborggarådet Ann-Margrethe Livh (V) att staten måste hjälpa till för att få ner hyrorna på nyproduktion.

– Vi har ju ingen statlig bostadspolitik och det är ett hinder, tycker jag, för oss i Stockholm, säger hon.

Trots att det byggs mycket i Stockholm ökar bostadsbristen. Nu menar Stockholms bostadsborgarråd Ann-Margrethe Livh (V) att kommunen behöver hjälp av staten för att få fler billiga nyproducerade bostäder med låga hyror, det rapporterar P4 Stockholm.

– Det är ju det här med att pressa produktionskostnader för att kunna pressa hyror. Vi har kommit igång väldigt bra med Stockholmshusen, men ärligt så ska jag säga att vi skulle behöva hjälp av ett statligt investeringsstöd för att kunna hålla nere kostnaderna ännu mer, säger Ann-Margrethe Livh (V).

Bostadskön – en klassfråga

Men trots att bostadsbyggandet ökat i Stockholm så har inte bostadskön minskat. Ann-Margrethe Livh menar att det blir en klassfråga när hyrorna på nyproducerade lägenheter är höga.

– Problemet är 80.000 personer som akut behöver en bostad, och det är dem vi måste lösa bostadsbristen för i första hand, säger Ann-Margrethe Livh till SVT.

Hon säger också att kötiderna växer för de med lägre inkomst, eftersom de inte har råd att tacka ja till en nyproducerad lägenhet.

– Deras kötider blir längre och längre. Det är orimligt när en hyra för en trea hamnar på 12.000 kronor. De som har råd får kortare kötider och det är inte okay.

Statligt investeringsstöd

Bostadsborgarrådet Ann-Margrethe Livh (V) har under flera år pratat för ett statligt investeringsstöd. Hon menar att det investeringsstöd som redan finns inte är anpassat till storstäderna och anser att bostadspolitiken är en del av välfärden.

– När man började bygga upp välfärden i Sverige så var bostadspolitiken en del av välfärdspolitiken, som sjukvård och bra skolor.

Vilket ansvar har kommunen när de förhandlar med byggbolagen?

– Som byggsituationen är i Stockholm, så lämnar byggbolagen inte anbud för att byggmarknaden är så het. Här kan de bygga och tjäna pengar, det finns inte utrymme för en förhandling när konjunkturen ser ut som den gör nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.