Stockholms budget genusanalyseras

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska Stockholms stad genusbudgeteras. I den nya budgeten ingår att en genusanalys ska göras av hur pengarna i staden fördelas.

Den röd-grön-rosa majoriteten har avsatt en miljon kronor till att göra en så kallad genusbudgetering. Det innebär att man samlar in könsuppdelad statistik från den offentliga verksamheten som sedan analyseras utifrån ett jämställdhetsperspektiv. När analysen är gjord ska offentliga medel omfördelas så att kvinnor och män får del av lika mycket pengar.

– Det är en jättestor seger för oss, säger Gita Nabavi, gruppledare för Feministiskt initiativ.

Hon menar genusbudgeteringen  kommer innebära en rättvisare fördelning av pengarna.

– Att fördela makt och pengar på ett jämlikt sätt är förutsättningen för ett jämställt samhälle, säger Gita Nabavi.

M: Bättre satsa konkret

Under 2015 kommer man att samla in och analysera könsuppdelad statistik, men det är ännu inte helt klart hur man ska lyckas samla ihop all den statistik som behövs.

Moderaterna tycker att resurserna kunde läggas någon annanstans.

– Vi motsätter oss inte en genusanalys men vi tycker att det finns viktigare, konkreta utmaningar på jämställdhetsområdet, säger oppositionsborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

Hon pekar på ökande sjukskrivningar och större barngrupper i barnomsorgen.

– Det rör många kvinnor och då är det viktigare, säger Anna König Jerlmyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.