Stockholms första takpark

Uppdaterad
Publicerad

Uppe på taket på det gamla Skandiahuset på Sveavägen kommer stockholmarna få en park med en utsikt som är svår att slå.

Än har inte alla frön börjat gro i marken men några första gröna blad har blörjat spirat och vajar redan i vinden i Stockholms allra första takpark.

– Här uppifrån har man en utsikt med Globen i söder till Wenner-Gren center i norr. Och du har en fantastisk vy över allt där emellan, säger Björn Åsander som är projektchef på fastighetsbolaget Diligenta.

Blir café och servering

Takparken var först och främst tänkt för husets hyresgäster men från och med nästa sommar kommer även allmänheten få traska runt här uppe. Då kommer där finnas ett cafe och servering. Och de upphöjda trägångarna runt hela parken ska även fungera som bänkar där man kan sitta med fötterna i gräset.

– Tak är ju en outnyttjad resurs många gånger och har man då möjligheterna som vi har haft här med ett stort platt tak så tycker jag absolut att man ska titta på vad det finns för möjligheter att aktivera det. Det här är ett sätt, det kanske finns fler, säger Björn Åsander.

Berikar stans biologiska mångfald

Takparken är en del av att bygga hållbart, den karga jorden tvingar anläggarna att tänka annorlunda, så växterarter som vanligtvis inte växer i stan planteras här uppe och berikar stans biologiska mångfald. Solceller bidrar till elförsörjningen och jorden tar även hand om regnvatten som annars skulle rinna ut i våra dagvattenbrunnar.

Och stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S) tror att takparker kan komma att bli en ny trend i Stockholm.

– Jag tror att vi kommer se mer av den här typen av etableringar därför att det är ganska mycket som håller på att hända i Stockholm city just nu. Det är ganska många fastighetsägare som investerar och förnyar och jag tror att det här faktiskt kan bli en ny trend.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer