Stockholms historia skrivs om

Uppdaterad
Publicerad

En arkeologisk utgrävning vid Slussen har lett till sensationella fynd som skriver om Stockholms historia.

Vi befinner oss omkring år 1300 och den tidens ”Strandvägen” ligger nu blottlagd. Arkeolog Kenneth Svensson har 40 år i yrket. Han ledde utgrävningarna om 800-talets Birka. Nu står han i ett uppgrävt djupt schakt invid Stadsmuseet på Södermalmstorg och har gåshud.

– Alldeles nyss hittade vi en kam av ben med tänder på två håll och de är typiska från sent 1200-tal, säger han.

Bakom honom täcks några kvadratmeter av stora stenbumlingar. Ett fundament, en stenkista, till en brygga som en gång ledde ut i Saltsjön.

Fem meter ovanför strandkanten, som syns tydligt och där arkeologer ligger på knä och varligt penslar bort jord och förkolnade trärester, ser man cirka tio meter av en stenlagd smal gata – ”Strandvägen”.

– Det är Södermalms äldsta hittade gata, säger Kenneth Svensson.

Brunnet hus

Mellan gatan och strandkanten finns lämningar av ett timrat hus som brunnit ned. Rester av en spis avslöjar att här troligen låg en smedja. Fyndet av ett stycke smidesjärn styrker den tesen.

– Här vistades hantverkare och det kanske var verksamheter man inte ville ha inne i staden (nutidens Gamla stan), säger Kenneth Svensson.

Förutom kammen är andra föremål från epoken säkrade, som delar av dryckeskrus, kannor och kokkärl. Strandkanten verkar ha fungerat som avskrädesplats för där låg djurben och keramikskärvor.

I det nu öppna schaktet ska så småningom byggas en kabelcentral som ett led i Slussens förnyelse. Arkeologerna började i höstas. Efter ett par meter upptäcktes resterna av ett stenhus från 1630-talet med kök. Ju längre ner man kommit, desto äldre fynd.

Snart borta

Veckans upptäckter av sådär 800 år gamla föremål överträffar Kenneth Svenssons alla förväntningar; det är knapert med dokumentation om hur Södermalm såg ut vid skiftet 1200/1300-tal och detta är ett spektakulärt resultat från av en de största utgrävningarna i Stockholm.

– Aldrig tidigare har man hittat så här gammal bebyggelse på Södermalm, berättar han.

– Det är faktiskt så att Stockholms historia skrivs om nu. Och det är hur häftigt som helst!

Fast arkeologin är en osentimental vetenskap. Om några dagar, efter grundlig dokumentation, schaktas den medeltida jorden och stenarna bort.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.