Foto: SVT

”Stockholms sopgubbar”: Strejken växer

Även sophämtare från den andra stora aktören som sköter hämtningen i Stockholm, Liselotte Lööf, ska nu gå ut i strejk. Det skriver gruppen ”Stockholms sopgubbar” i ett pressmeddelande. Om strejken blir ett faktum väntar sopkaos, enligt den utomfackliga gruppen.

För en vecka sen gick sophämtare på renhållningsbolaget Reno Norden ut i en vild strejk, utan fackligt tillstånd. Nu ansluter anställda på det andra företaget som samlar hushållssopor i Stockholms stad, enligt ett pressmedelande från ”Stockholms sopgubbar”.

”Även sopgubbarna från Liselotte Lööf bestämde sig att lägga ner arbetet idag. Därmed står hela Stockholm utan sophämtning tills konflikten är löst.” står det i pressmeddelandet.

Det är oklart hur många sophämtare Stockholms sopgubbar representerar. SVT Nyheter Stockholm har inte kunnat nå någon talesperson för sophämtarna på Liselotte Lööf.

Reno Norden uppgav på onsdagseftermiddagen att flertalet av deras sopbilar körs som vanligt av ersättningspersonal och anställda som inte deltar i strejken.

”Utomfacklig supportergrupp”

Sophämtaren Jan Spanedal, som jobbar för Reno Norden, beskriver Stockholms sopgubbar som en ”utomfacklig supportergrupp” för sophämtarna och deras intressen.

– Om man är sopgubbe så blir man automatiskt med om man deltar på möten. Det finns ingen direkt struktur med ordföranden, utan det är en lös gruppering under gemensam flagg.

Finns det någon politisk koppling, till exempel med Rättvisepartiet Socialisterna?

– Nej, de flesta är fientliga mot politisk koppling, men Rättvisepartiet hänger med ibland. Stockholms sopgubbar har inget med politik att göra, förutom det som gäller våra intressen. Man kan jämföra det med Naturskyddsföreningen som värnar naturfrågor, egna frågor.

Sköter all sophämtning

Tillsammans har Reno Norden och Liselotte Lööf omkring 150 miljöarbetare som sköter all sophämtning i Stockholms stad, skriver tidningen Transportarbetaren.

SVT Nyheter Stockholm har försökt nå Liselotte Lööfs vd för en bekräftelse på att företagets sophämtare strejkar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sopstrejk i Stockholm

Mer i ämnet