Skolborgarrådet Lotta Edholm (L) berättar vad den nya rörelsepolicyn innebär och vad den kan ha för effekter. Foto: TT/SVT

Stockholms stad inför rörelsepolicy i förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Från och med år 2020 införs en rörelsepolicy i alla kommunala förskolor i Stockholms stad. Policykravet kom sedan forskningsreslutat visade på sämre rörelse bland barn på små gårdar, något som kan leda till hälsorisker.

De kommunala förskolorna kommer nu själva att ta fram en policy utifrån yta och resurser. Förslagen ska sedan godkännas av stadsdelsförvaltningarna.

3000 kvm per förskola eller 40 kvm per barn

Enligt Boverket finns inga generella rekommendationer för hur stor yta ett barn behöver. Forskning visar dock att den totala friytan bör överstiga 3000 meter. På en gård som är mindre, oavsett antal barn, kan en barngrupp få svårt att utveckla lek och socialt samspel på ett sätt som tillgodoser deras behov.

Flera kommuner tagit fram egna riktlinjer, med rekommenderade mått för friyta. Sådana riktlinjer är inte bindande men kan vara ett stöd vid handläggning av detaljplaner, bygglov och tillsynsärenden. Ett rimligt mått på friyta bedöms vara 40 kvadratmeter per barn i förskolan och 30 kvm per barn i grundskolan.

Boverket – policy om rörelse ingen ersättning för utegård

Ulrika Åkerlund är landskapsarkitekt på Boverket. Hon tycker att det är en skillnad på utelek och aktiviteter inomhus.

Landskapsarkitekt Ulrika Åkerlund: ”Rörelsepolicy är plåster på såret” Foto: Boverket

 – Det finns inget som tyder på att det är likvärdigt. Det är svårt att få till samma intensiva och lustfyllda fysiska aktivitet inomhus som utomhus, säger hon.

Hon är kritisk till att pedagoger och förskolepersonal behöver gå iväg till närliggande gårdar på grund av för små ytor. Gårdar utan staket försvårar dessutom pedagogernas uppsiktsansvar.

– På en egen gård rör sig barnen fritt och personalen behöver inte ha barnen under uppsikt hela tiden, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.