Konsert på festivalen We are Sthlm i Kungsträdgården i augusti 2015. Foto: Alexander Tillheden

Sexövergrepp på festival känsliga för arrangören

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om sexövergreppen på festivalen ”We are Sthlm” har varit känslig för arrangören Stockholms stad. Festivalpersonalen har fått instruktioner att ”inte överreagera”.

Stockholms stad har under flera år känt till de sexbrott som har skett mot unga flickor under festivalen ”We are Sthlm”, skriver Dagens Nyheter. Festivalen som under flera år har arrangerats av Stockholms stad, marknadsförs som en trygg och alkoholfri plats för barn och ungdomar.

Men unga flickor vittnar om systematiska sextrakasserier och om hur de omringas av killar som tvingar sig på dem i publikhavet.

Övergrepp på festival

”Vi måste tänka på att inte överreagera”

Staden har haft flera möten om sexövergreppen och konstaterat att de har blivit grövre under årens gång. Men det har varit en känslig fråga. I säkerhetsinstruktioner till festivalpersonalen står det:

”Var uppmärksamma på sexuella trakasserier. Vi måste äga parken men också tänka på att inte överreagera så att det slår tillbaka på festivalen.”

Roger Ticoalu, stadens evenemangschef, förklarar formuleringen:

– Det är en lång historia, det har varit fall där vakterna gått väldigt hårt fram så fort en kille varit i närheten av tjej, och det är det de syftar på och ingenting annat, säger han till Dagens Nyheter.

Kulturborgarrådet informerad

Kulturborgarrådet Roger Mogert säger till DN att han har en minnesbild av att han fått information om sexövergreppen av en tjänsteman. Men i det protokoll som DN har läst så står det ingenting om övergreppen.

– Det var också så att det var den festival som det varit mest folk på någonsin. Det är inte bara det här som har hänt på festivalen, säger Roger Mogert.

Men till nästa år kommer kommunen att satsa på bättre säkerhet.

– Det finns inga garantier, men det vi kan göra är att öka säkerhetsarbetet, se till att göra en tryggare och ljusare plats dit man kan gå både som man och som kvinna utan att bli ofredad, säger Roger Mogert till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergrepp på festival

Mer i ämnet