Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi snubblade på en elsparkcykel när vi sprang till tåget. Det var hopplöst”, säger Adam Alamin, men samtidigt parkerar han och kompisarna själva på trottoarerna. Foto: SVT

Stockholmarna om felparkerade elsparkcyklar: ”Blir irriterad”

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad välkomnar regeringens förslag om att förbjuda parkering av elsparkcyklar på cykelbanor och trottoarer om det inte finns särskilda p-platser.

– Det är ett förslag i rätt riktning, vi har under flera år efterlyst en tydligare lagstiftning på det här området, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad.

Älskad och hatad; Elsparkcykeln har blivit en allt vanligare del av stadsbilden i Stockholms stad. Men statistiken över antalet olyckor ökar för varje år och kritiken mot vårdslös parkering har skapat debatt.

I februari inför Stockholms stad nya tuffare regler för aktörer som hyr ut elsparkcyklar. Bland annat minskar antalet fordon i bruk från 25 000 till 12 000. Uthyrarna måste dessutom söka tillstånd för att få hyra ut. Cyklar som står fel och hindrar trafik kommer plockas bort.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) om vad ett förbud mot att parkera elsparkcyklar på trottoarer skulle betyda för Stockholms stad. Foto: SVT

Regeringen föreslår särskilda p-platser

Nu föreslår också regeringen att elsparkcyklar bara ska få parkera på gångbana och cykelbana om de står vid en uppställningsplats avsedd för cyklar.

– Kommuner och elsparkcykelföretag behöver ta ett större ansvar för att reda upp situationen med slarvigt parkerade elsparkcyklar i en del av våra städer. Regeringen ger nu kommunerna ytterligare ett verktyg för att skapa ordning och reda genom införandet av ett parkeringsförbud på gator och cykelbanor, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i ett pressmeddelande.

Voi är ett av de företag som hyr ut elsparkcyklar i Stockholm. I ett mejl till SVT skriver Tina Ghasemi Liljekvist, policychef på företaget:

”Vi ser det som ett positivt första steg att även regeringen bedömer att det behövs nationell lagstiftning kring denna nya efterfrågade transporttjänst, men det krävs mer åtgärder.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.