Stockholmarna får vara med och kora Stockholms vackraste byggnad. Foto: SVT/Lisa Liljefors

Stockholms vackraste byggnad ska koras

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår just nu en omröstning om Stockholms vackraste byggnad och minst 100 byggnader är med och tävlar. Stockholmarna får vara med om att nominera och rösta på sina favoriter.

Den byggnad som får flest röster går vidare från deltävlingen till huvudtävlingen om Sveriges vackraste byggnad. Stockholm är en stad med många olika typer av byggnader, både gamla och nybyggda.

Vad man vinner är ännu oklart. 

– Det kommer säkert några överraskningar, både från Arkitekturupprorets sida och de som känner sig ärade av att ha “Sveriges vackraste byggnad”, säger Sigvald Freylander, ordförande i Föreningen Arkitekturupproret.

Utsåg Borlänge till Sveriges fulaste stad

Föreningen Arkitekturupproret, som håller i tävlingen, kom till för att medlemmarna var trötta på att det enligt dem byggs allt fler fula byggnader samt att rivningar och tillbyggnader sker titt som tätt. Så de startade ett ”uppror” via Facebook. Nu håller de olika slags omröstningar. I höstas utsåg de Borlänge till Sveriges fulaste stad.

Det är viktigt att invånarna får vara med och engagera sig i sin omgivning, tycker föreningen.

– Vi tycker att folk i allmänhet ska kunna öppna sina ögon. Se sig omkring och se hur de bor. Vad de uppskattar och inte uppskattar för att kanske i slutändan påverka hur vår omgivning ser ut, säger Sigvald Freylander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.