”Redan 17 april blev det meteorologisk sommar i Stockholms innerstad”, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på SVT. Foto: TT /SVT

Hetta och rekordmånga soltimmar i skärgården – så här var vädret 2018

Uppdaterad
Publicerad

Vädret i länet under 2018 har till större del varit varmare än normalt, enligt SVTs meteorolog Lasse Rydqvist.

– Sommaren kom ovanligt tidigt till Stockholm, säger han.

Många drömde om en vit jul, men den varma hösten höll i sig och det såg länge hopplöst mörkt ut. Kyla och snö lyste med sin frånvaro. Men så i slutet av december kom snön.

– Det är den första vita julen med minusgrader på sex år. Den senaste julen det låg snö var år 2012, säger Lasse Rydqvist meteorolog på SVT.

Det är inte ovanligt att det kommer snö, men den brukar regna bort just på julafton, berättar han.

– Anledningen är att Stockholm rent geografiskt ligger mitt i kampen mellan mild luft från söder och den kallare luften i norr.

Nu återstår det att se hur länge snön ligger kvar och om det blir en vit start på det nya året 2019.

Extremt kort vår

Året 2018 började med mycket snö som låg kvar fram till mars. Efter det kom en extremt kort vår.

2018 började med en rejäl vinter med kyla och snö. Foto: TT

– Redan 17 april blev det meteorologisk sommar i Stockholms innerstad. Det är den näst tidigaste sommarstarten sedan den 14 april år 1803, säger Lasse Rydqvist.

Sommaren 2018

Men det som sticker ut mest under 2018 är den otroligt varma och solrika sommaren. Stockholms skärgård satte historiskt rekord med 1 056 soltimmar.

– Det är väldigt många timmar under några sommarmånader. Normalt brukar det vara 1 800 soltimmar i Stockholms skärgård under ett helt år, säger han.

I Stockholms skärgård blev det under några sommarmånader rekordmånga soltimmar. Foto: TT

Rekordvärme

Stockholms län hade under sommarmånaderna en medeltemperatur på 19,7 grader. Månaderna maj och juli var extremt varma med många dagar med över 30 graders värme.

– Det är verkligen unikt, det är det högsta sedan mätningarna började 1756. Det har varit varmt i Stockholm på ett sätt man kanske aldrig mer får uppleva, säger Lasse Rydqvist.

En av sommarens varma dagar i slutet av juli vid Pålsundet på Södermalm. Foto: TT

Två månader kallare än normalt

Under 2018 var februari och mars kallare än normalt. Årets övriga månader har haft temperaturer som har legat högre än normalt under jämförelseperioden 1961- 1990.

Foto: TT

Men hur vädret i länet kommer att bli under 2019 går inte att lista ut, enligt Lasse Rydqvist.

– Vi ser att flera månader under 2018 var varmare än normalt och det kommer troligtvis att fortsätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.