Katarina Påhlman hämtar ut en förbeställd bok från biblioteket i Solna Centrum. Foto: Pia Heick/SVT

Stockholmsbiblioteken öppna – i Solna är de stängda

Publicerad

Samtliga bilbliotek i Solna är stängda på grund av coronapandemin, medan samtliga bibliotek i Stockholm håller öppet. Men solnaborna kan fortfarande låna böcker – utomhus. I videon kan du ser hur det går till.

Solna fattade beslutet att stänga sina bibliotek den 24 november i samband med att Folkhälsomyndigheten kom med sina rekommendationen om att max åtta personer ska träffas samtidigt.

– Det här är ett sätt att försöka minska smittspridningen i kommunen, säger Katarina Påhlman som är förvaltningschef i Solna stad.

Corona i Stockholm
Det är tomt och öde i alla Solnas bibliotek, som kommer att vara stängda fram till den 13 december. Foto: Pia Heick/SVT

Stockholm har öppet

Men grannkommunen Stockholm har valt en annan lösning. Där är samtliga 40 bibliotek öppna.

– Biblioteken har en samhällsviktig funktion. När inget längre fungerar förutom sjukvård och ordningsmakt – då kan vi inte slå igen dörrarna, säger Mikael Engström som är huvudskyddsombud för biblioteken i Stockholms stad.

Kranskommunernas stängning märks

Biblioteken i Stockholm har märkt av att Solna – och tidigare även Botkyrka – har stängt sina bibliotek.

– Trycket på oss har ökat och då måste vi bli ännu mer noggranna med hur många besökare vi släpper in på samma gång i våra lokaler, säger Mikael Engström.

Huvudskyddsombudet Mikael Engström berättar att max tio personer får vistas i lokalerna vid Hornstulls bibliotek för att begränsa risken för smittspridning. Foto: Pia Heick/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet